Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten geen zicht op werk voor ggz-cliënt

Te weinig kennis over de doelgroep en geen zicht op arbeidsmogelijkheden voor mensen met psychische problemen. Dat zijn twee belangrijke conclusies uit de tussenrapportage van het Landelijk platform ggz over arbeidsparticipatie van ggz-cliënten. De Participatiewet geeft deze verantwoordelijkheid over aan gemeenten, maar die lijken er nog niet klaar voor te zijn.
Gemeenten geen zicht op werk voor ggz-cliënt

Het onderzoek voor de tussenrapportage is gehouden onder 24 gemeenten en 876 ggz-cliënten. Alle gemeenten geven aan dat ze bij begeleiding van kwetsbare groepen naar de arbeidsmarkt, geen onderscheid maken naar doelgroepen. Gevolg is dat gemeenten weinig zicht hebben op omvang en problemen van mensen met psychische problemen op de arbeidsmarkt. Ambtenaren geven zelf aan dat ze te weinig kennis hierover hebben. Ze vertrouwen op de kennis van uitvoerende re-integratiebureau’s en dagbestedingscentra.

Participatiewet

De eerste tussenrapportage van het project “Open voor werk” (van het Landelijk platform ggz, de koepel van cliënten- en familieorganisaties) gaat over de periode april 2013 en juni 2014. Doel van het project is de arbeidsparticipatie van ggz-cliënten te bevorderen en verbeteringen te opperen bij de uitvoering van de Participatiewet voor deze doelgroep door gemeenten. In 2015 volgt een tweede toetsingsronde.

De Participatiewet is gedoemd te mislukken, vreest hoogleraar Inclusieve Arbeidsorganisaties Frans Nijhuis. Tenzij werkgevers goede ondersteuning krijgen en we de inhoud van functies anders gaan indelen. Lees meer>>

Ervaringsdeskundigen

Slechts 7 procent van de respondenten blijkt betaald regulier werk te hebben, 18 procent doet vrijwilligerswerk en nog eens 18  procent werkt op een sociale werkplaats. Iets meer dan de helft geeft aan persoonlijke begeleiding heel belangrijk te vinden. De ondervraagden die een persoonlijk begeleider hadden, vaak een ervaringsdeskundige, zijn in ruime meerderheid daar zeer positief over.

Doorgroeien

Van de cliënten die arbeid kunnen verrichten, wil 70 procent graag doorgroeien, 30 procent heeft hier geen behoefte aan. Maar doorgroei blijkt moeilijk. Er is te weinig aanbod van (vrijwilligers-)werkplekken, ontoereikende communicatie en te weinig persoonlijke begeleiding. Cliënten vinden dat vooral de Werkpleinen (arbeidsbemiddeling) te weinig aandacht besteden aan hun doorgroeimogelijkheden. Toch zegt 80 procent van de ondervraagden dat de ‘huidige werkzaamheden’ grotendeels bij hen passen.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Dat was toch te verwachten. Den Haag zelf heeft geen zicht op deze zeer uiteenlopende doelgroep, heeft zich m.i. ook weinig moeite genomen om er zicht op te krijgen. Vervolgens heeft dit kabinet en consorten deze mensen als een pot nat (ongewenst, lastig, overbodig) willens en wetens over de schutting van de gemeentes gegooid. Mensen met GGZ hebben immers niet zo’n hoog knuffelgehalte als de andere doelgroepen. Daar stap je gemakkelijker overheen. En..tja..goede belangenbehartigers heeft de GGZ vrijwel niet. Makkie dus voor Den Haag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.