In 2010 zijn allerlei losse regelingen vanuit de rijksoverheid naar de gemeenten overgeheveld of bestaan niet meer, schrijft minister Rouvoet aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op het verzoek van de PvdA om gemeenten meer armslag te geven voor aanpak van probleemjongeren, vooral in de vier grote steden.
Geldstromen
In de grote steden loopt nog een onderzoek om te kijken hoe bepaalde vormen van jeugdzorg, die provinciaal van opzet is, in de gemeente goed uit te voeren. Een proef in Rotterdam met het flexibel inzetten van geld voor jeugdbeleid zou een vervolg kunnen krijgen in andere grote steden.
Daar zouden ook proeven kunnen beginnen om verschillende geldstromen in de zorg voor jongeren beter op elkaar te kunnen laten aansluiten. Het gaat dan om geld vanuit jeugdbeleid, de AWBZ en de zorgverzekeringswet.
Wachtlijsten
Om de huidige wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken in de stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden stelt de minister 6 miljoen euro extra ter beschikking. De minister zou het liefst zien dat de drie steden zelf 16 miljoen in de jeugdzorg steken, maar die willen niet verder gaan dan 6 miljoen.
Afspraak
Het kabinet had met de provincies afgesproken 100 miljoen euro te investeren om eind 2009 de wachtlijsten weg te hebben gewerkt. De provincies en de drie grote steden zouden dan met eenzelfde bedrag over de brug moeten komen. De drie stadsregio’s gaan echter niet met het voorstel akkoord. Ze vragen hem met klem met meer geld over de brug te komen omdat ze zelf niet meer dan 6 miljoen euro kunnen opbrengen. Hun financiële reserves voor de Jeugdzorg zijn dan vrijwel op.
Minder
De drie stellen ook dat Rouvoet onlangs nog 8 miljoen euro extra aanbood, maar dat nu heeft verminderd tot 6 miljoen. Als de minister niet meer geld geeft, kunnen de wachtlijsten volgens hen niet voor eind 2009 zijn weggewerkt. De drie schrijven ook dat Rouvoet geen realistisch beeld heeft van de jeugdproblematiek in de steden.