Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten maken toekomstagenda voor armoedebeleid

Wat zijn de verschillen in armoedebeleid tussen gemeenten, wat werkt en wat werkt juist niet? Dat moet blijken uit de Stedenestafette Europees Armoedejaar 2010. Gemeenten die meedoen aan deze estafette maken een lokale sociale toekomstagenda voor het armoedebeleid.
Gemeenten maken toekomstagenda voor armoedebeleid

De Europese Unie heeft 2010 uitgeroepen tot Europees jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Een goede aanleiding om het armoedebeleid van gemeenten tegen het licht te houden en om lokale initiatieven te stimuleren. MOVISIE, het Verwey-Jonker Instituut, Divosa, de Sociale Alliantie en de gemeente Utrecht organiseren daarom een stedenestafette.

Toekomst
‘Als gemeenten meedoen aan de stedenestafette, organiseren zij een bijeenkomst met de betrokken lokale initiatieven om het bestaand lokaal armoedebeleid te evalueren en de samenwerking een nieuwe impuls te geven’, legt Bora Avric van MOVISIE uit. Het kenniscentrum stelt hiervoor een toolkit samen ter ondersteuning.

Vergelijken
Het Verwey-Jonker Instituut zal bij alle deelnemers het armoedebeleid onder de loep nemen en een beleidsadvies aanbieden. Zo komt er een landelijk overzicht van lokaal beleid zodat gemeenten van elkaar kunnen leren’, zegt Avric. Alle uitkomsten komen in een praktijkboek te staan.

Input
De Stedenestafette gaat in februari van start en wordt in november 2010 afgesloten met een landelijke conferentie, georganiseerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dan worden de uikomsten gepresenteerd als input voor landelijk en Europees beleid.

Belangstelling
‘Al veel lokale initiatieven hebben belangstelling getoond voor de estafette en willen zich aanmelden. Dat kan helaas niet, het is aan de gemeente om het initiatief te nemen. Deelname is niet geheel gratis, de gemeente draagt financieel bij aan het traject’, legt Avric uit.

Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.