Vanaf 1 januari wordt een groot deel van de zorg voor ouderen en mensen met een beperking overgeheveld naar de gemeenten. Op het budget voor de zorg wordt ook bezuinigd, en het idee is om het sociale netwerk, en dus ook de mantelzorger, meer in te schakelen voor de zorg. Mezzo wil dat gemeenten de mantelzorgers in de transitie meer gaan ondersteunen. Maar bijna drie kwart van de mantelzorgers is nog niet eens geïnformeerd door hun gemeente over de veranderingen.
Overbelast
Op de dag van de Mantelzorg, maandag 10 november, publiceert belangenvereniging Mezzo de resultaten van een onderzoek onder het Nationaal Mantelzorgpanel. Drie op de vier mantelzorgers heeft geen idee wat de transitie per 1 januari voor hen gaat betekenen. Het panel geeft ook aan dat bijna 60 procent van de mantelzorgers zich vaak zorgen maakt over de veranderingen in de zorg. In Nederland zorgen 2,6 miljoen mantelzorgers intensief of langdurig voor een ander. Daarvan zijn op dit moment ook 450.000 mantelzorgers zwaar of overbelast.
De inzet van de ‘sociale omgeving’ van een cliënt is niet verplichtend. De cliënt toestemming geven om zijn gegevens over Wmo–ondersteuning door te geven aan uitvoerders van de Wet langdurige zorg. Dat zijn twee aanscherpingen van het voorstel Wet Langdurige zorg. Lees meer>>
Ondersteuning
Volgens Liesbeth Hoogendijk van Mezzo: ‘Om te bepalen welke zorg passend is voor de cliënt, moeten gemeenten zich allereerst inspannen om mantelzorgers te vinden. Vervolgens moeten zij met hen in gesprek gaan om in kaart te brengen wat mantelzorgers zelf nodig hebben aan ondersteuning om zorg te verlenen.’ Dat is volgens Hoogendijk van wezenlijk belang omdat de gemeenten juist de mantelzorgers, bij wie het water aan de lippen staat, moet ondersteunen in plaats van de druk opvoeren.
Overgangsjaar
Door veel gemeenten wordt 2015 gezien als een overgangsjaar, aldus Hoogendijk. Gemeenten houden hun burgers voor dat de veranderingen niet meteen op 1 januari zullen ingaan. Mezzo ziet echter dat gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer, nu al een voorschot nemen op de nieuwe plannen.
Hoe gaat u om met alle veranderingen in het sociaal domein? Tijdens de Dag van de Transities op 19 november in de Jaarbeurs Utrecht, zullen professionals gezamenlijk kijken naar de problemen waar zij tegenaan lopen. Schrijf u nu in en krijg antwoord op uw vragen over de transities. Bekijk hier het programma >>
1 januari mogen de verantwoordelijken echt aan de bak. Zo niet, dan verschijnt al snel het groene bankje aan de horizon! En dat kost vele malen meer dan het goed regelen van een soc. team met aktieplan.
Alle partijen staan op scherp.