Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten moeten meer doen aan zorg’

Gemeenten zijn er niet in geslaagd maatschappelijke zorg op te zetten voor bijvoorbeeld dementerende ouderen en jongeren met psychiatrische problemen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid moet gemeenten dwingen hun nieuwe maatschappelijke taken beter op te pakken. Daarvoor heeft een aantal belangenorganisaties van ouderen, zieken en gehandicapten gepleit.
'Gemeenten moeten meer doen aan zorg'

Begin vorig jaar hebben 220.000 mensen te maken gekregen met de bezuiniging op de rijkspot AWBZ. Volgens de belangenorganisaties, zoals de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en de CG-Raad voor gehandicapten en chronisch zieken, heeft een derde van de groep minder zorg en hulp gekregen. Van die groep zijn vier op de tien in problemen gekomen. Ze vereenzamen, maken zich zorgen of ze nog wel zelfstandig kunnen blijven wonen, of roepen hulp in van vrienden of familieleden terwijl die daar eigenlijk geen tijd voor hebben.

Organiseren
Het ministerie van Volksgezondheid had gehoopt dat gemeenten de zorg op zich zouden nemen. Via een nieuwe wet, Wmo, zijn ze daartoe immers verplicht. Maar gemeenten weten volgens de belangenorganisaties vaak niet hoe ze de zorg moeten organiseren.

Vereenzamen
De belangenorganisaties maken zich met name zorgen om mensen die licht dementerend zijn en zelfstandig wonen, gezinnen met een thuiswonend gehandicapt kind, en mensen met psychiatrische klachten die tot voor kort een uur in de week een hulpverlener over de vloer kregen die het weekschema van de cliënt doornam. Ook zijn er bijvoorbeeld veel ouderen die niet meer naar de dagopvang mogen, en nu dreigen te vereenzamen.

Meer geld
Woordvoerder Jan Coolen van de belangenorganisaties hekelde de instelling van veel gemeenten. ‘Ze hebben domweg de houding: We weten niet wat we moeten doen, we willen eerst meer geld en pas dan gaan we actie ondernemen.’ Volgens hem zijn de kwetsbaren hiervan de dupe. Staatssecretaris Bussemaker moet de gemeenten volgens hem veel meer achter de vodden zitten.

Stemmen
Woordvoerder Wim van Minnen van de samenwerkende Ouderenbonden riep burgers op bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart niet te stemmen op wethouders die weinig werk hebben gemaakt van de maatschappelijke opvang van ouderen, gehandicapten en zieken in hun gemeente.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.