Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten mogen eigen bijdrage inburgering schrappen

Minister Eberhard van der Laan van Integratie wil gemeenten de kans geven de eigen bijdrage voor de inburgeringscursus voor allochtonen te schrappen. Hij hoopt zo het aantal aanmeldingen voor de cursussen te stimuleren. De eigen bijdrage is 270 euro.
Gemeenten mogen eigen bijdrage inburgering schrappen

Van der Laan zal zijn voorstel vrijdag in de ministerraad op tafel leggen, zo bevestigde zijn woordvoerster dinsdag berichtgeving in Trouw en NRC Next.

Omzeilen
De eigen bijdrage weerhield veel mensen die niet verplicht waren mee te doen aan een inburgeringscursus, zich daarvoor in te schrijven. Een aantal steden probeerde daarom de regeling al te omzeilen. Zo beloofde Amsterdam deelnemers aan de cursus het bedrag van 270 euro in de vorm van een bonus terug te geven aan iedereen die minimaal drie maanden aan de cursus meedoet. (ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

1 REACTIE

  1. Prima als de eigen bijdrage vervalt. Voor de inburgeraars is het een heel bedrag. Of bekijk het per geval en laat het wel betalen en gebruik dat geld om ze een vervolgcursus op de inburgering aan te bieden. Gemeentes laten soms pas achteraf, na de inburgering, de eigen bijdrage betalen. Als de cursus met goed gevolg is doorlopen, zou je die eigen bijdrage dan kwijt kunnen schelden.
    Voor de vervolgcursus (uit WEB-middelen) na de inburgering moeten deelnemers nog steeds het verplichte lesgeld aan het ministerie betalen. Als ze van niveau 2/A2 naar 3/B1 gaan € 277,- en als ze van 3/B1 naar 4/B2 gaan zelfs € 499,- Gevolg is dat veel inburgeraars stoppen en genoegen nemen met het minimale taalniveau van de inburgering = A2 (voor oudkomers zelfs ged. A1). Destijds heeft Mark Rutte bedacht dat degenen die verder wilden, later mooie banen kregen en dus wel wat meer geld konden investeren in hun taalcursus. In de praktijk blijken die mooie banen sporadisch gevonden te worden. We moeten als overheid stimuleren dat mensen boven het brabbelniveau van de inburgering uitkomen en dan niet behalve de kosten voor de boeken en het cursusgeld aan een ROC ook nog eens honderden euro’s lesgeld laten betalen. Voor veel mensen wordt dat dan een te hoog bedrag en gevolg is dat ze niet verder gaan na de inburgering. Dat is zeer spijtig, want we gaan dan weer wel taalachterstanden wegwerken bij de kinderen van die ouders. Je moet aan de basis beginnen!! en dat is dus bij de inburgeraars. Die moet je zoveel mogelijk stimuleren om een verbetering van hun taalniveau te gaan halen. Dat vergroot de kansen op werk en op een echte participatie in de maatschappij. Maak die vervolgcursussen dus goedkoper en schrap het verplichte lesgeld!!!
    Ria van Sluijs
    coördinator NT2/inburgering Zierikzee
    ROC Zeeland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.