Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Gemeenten Noord-Holland werken met één verwijsindex

Alle gemeenten in Nederland moeten vanaf 2010 gaan werken met de Verwijsindex Risicojongeren (VIR). Iedere gemeente moet met een eigen lokale of regionale verwijsindex aangesloten zijn op de landelijke verwijsindex. In Noord-Holland slaan gemeenten de handen ineen om risicojongeren zo vroeg mogelijk te helpen.
Gemeenten Noord-Holland werken met één verwijsindex

Door Alexandra Sweers – De gemeenten in Noord-Holland besloten samen één provinciale verwijsindex in te voeren die gekoppeld word aan de landelijke Verwijsindex Risicojongeren (VIR). Zij riepen daarbij de hulp in van de provincie om een meldsysteem aan te dragen. Nu de aanbesteding daarvan rond is, kunnen de gemeenten afspraken maken over de meldcriteria, verantwoordelijkheden en de privacy.

Contact
‘De verwijsindex is bedoeld om hulpverleners die met dezelfde jongere werken met elkaar in contact kunnen komen om zo de jongere de juiste hulp te geven’, zegt projectleider Jan Willem Mollema. Wanneer twee hulpverleners een melding over dezelfde jongere in de verwijsindex zetten, dan worden zij met elkaar in contact gebracht. Er ontstaat een ‘match’.  Zo kunnen zij de hulpverlening op elkaar afstemmen.

Link
Voor die samenwerking is veel aandacht, vertelt Mollema. ‘Stel, een jongere komt in aanraking met een hulpverlener in Den Helder en verhuist vervolgens naar Rotterdam waar hij in aanraking komt met de jeugdzorg. Dan hoeft men in Rotterdam niet helemaal een onderzoek in te stellen. De kracht van de VIR is dat er een link komt met het oude netwerk en de nieuwe hulpverlener.’

Afspraken
De komende zes weken gaan de gemeenten plannen maken voor een samenwerkingsconvenant. Een set afspraken over de meldcriteria, privacy en de verantwoordelijkheden. Mollema: ‘Men kan de keuze maken om smal of breed te melden. Smal is het melden van alleen ernstige voorvallen. Maar een bredere melding heeft ook zijn meerwaarde. Problemen worden vroeger gesignaleerd en aangepakt. Wat betreft de privacy moeten er afspraken komen in hoeverre de ouders bij de meldingen betrokken worden.’

Inhoudelijke informatie
Tussen de verwijsindex en bijvoorbeeld het Elektronisch Kinddossier is een groot verschil stelt de projectleider. ‘In de index staat geen inhoudelijke informatie. Het is vooral gericht op de samenwerking van hulpverleners. Deze krijgen per mail een melding over welke jongere het gaat en de contactgegevens van de melder. Wanneer er maar één melding is over een kind dan gebeurt er dus niets.’

Eind april presenteren de Noord-Hollandse regio’s tijdens een conferentie hun aanpak. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn zorgcoördinatie, privacy en meldingcriteria. Meer informatie is hier te vinden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Illustratie: Comichouse

5 REACTIES

  1. Met uitzondering van regio Amsterdam hebben alle Noord-Hollandse regio’s voor dezelfde verwijsindex gekozen. Omdat beide verwijsindexen aan de landelijke verwijsindex (zie verwijsindex.nl) zijn gekoppeld, blijft een kind, dat bijvoorbeeld vanuit Aalsmeer naar Den Helder verhuist, toch in beeld (match via de landelijke verwijsindex)

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zou graag willen vernemen waarom de Regio Amsterdam een andere verwijsindex heeft als de rest van Noord-Holland. Wie kandit uitleggen?
    Opent dit niet de mogelijkheid voor ontwijking van hulpverlening door clienten? Of voor het missen van de noodzakelijke matches?

  4. Het artikel is onvolledig. Slechts een deel van de Noord-Hollandse gemeenten werkt samen aan de provinciale verwijsindex. De gemeenten die behoren tot de Stadsregio Amsterdam hadden reeds eerder besloten zich aan te sluiten bij de verwijsindex Matchpoint. Helaas ondersteunt de Provincie deze verwijsindex niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.