Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Gemeenten moeten situatie van kinderen verbeteren’

Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin met alleen een bijstandsuitkering is met meer dan tien procent gegroeid. Bijna 200.000 kinderen leven inmiddels in armoede, vooral buiten de grote steden. Gemeenten moeten daar werk van maken door jeugdzorg en armoedebeleid af te stemmen. Dat staat in het rapport: “Kinderen in tel 2014” dat vrijdag 14 maart is gepresenteerd.
'Gemeenten moeten situatie van kinderen verbeteren'
Foto: ANP

‘Met de juiste aanpak van armoede is de kans groot dat er minder jeugdzorg nodig is’. Dat is een van de aanbevelingen uit het rapport “kinderen in Tel 2014” opgesteld door het Verwey-Jonker Instituut. De risico’s van armoede voor het kind worden door politici onderschat, aldus de opstellers: ‘Armoede gaat vaak gepaard met meer achterstandsleerlingen, achterstandswijken en meldingen van kindermishandeling.’ Gemeenten moeten zorgen voor een structureel plan om de leefsituatie van kinderen te verbeteren.

Jeugdbeleid

Kinderen in Tel is een werkgroep van het Kinderrechtencollectief en bestaat uit onder meer Defence for Children, Unicef Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton en het Verwey-Jonker Instituut. Het onderzoek brengt de leefsituatie van kinderen in gemeenten in beeld op basis van elf indicatoren gebaseerd op het VN-Kinderrechtenverdrag. In het databoek “Kinderen in Tel” worden cijfers uit 2011 en 2012 vergeleken. Overigens zijn er ook dalende cijfers voor problemen van kinderen: minder jeugdcriminaliteit, minder jeugdzorg, minder tienermoeders.

Kindpakket

Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen, is met meer dan tien procent gestegen tot bijna 200.000 kinderen tot 17 jaar. Het kinderrechtencollectief constateert dat de huidige hulp tegen armoede ‘op dit moment vaak uit particuliere initiatieven komt, waardoor verschillen in voorzieningen voor kinderen per gemeenten ontstaan.’ Gemeenten moeten daarom specifiek op kinderen gericht armoedebeleid aanpakken. Bijvoorbeeld door een kindpakket samen te stellen – zoals in Amsterdam gebeurt. In dat pakket zitten basisbenodigdheden voor kinderen, zoals zwemlessen en vrijetijdsbezigheden.

Lees hier het artikel in Zorg+Welzijn over het kindpakket in Amsterdam

De Kinderombudsman adviseerde vorig jaar aan gemeenten om een kindpakket samen te stellen voor kinderen in armoede. Dit pakket bevat tenminste de meest noodzakelijke behoeften om mee te kunnen doen in de samenleving. Lees hier verder>>

Armste wijken

Opmerkelijk is dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit vooral buiten de grote steden woont. De armste wijken voor kinderen om in Nederland op te groeien zijn in Leeuwarden, Groningen, Amersfoort, Lelystad en Heerenveen. De grootste steden doen kennelijk meer aan armoedebeleid in armere wijken, ook voor kinderen. Rotterdam bijvoorbeeld scoorde van oudsher slecht als het gaat om het aantal arme wijken. Inmiddels komt geen enkele Rotterdamse wijk meer voor in de top tien van slechtste wijken. Ook Amsterdam is vooruitgegaan, staat in het rapport te lezen.

Download

Hier kun je het rapport “Kinderen in Tel 2014” downloaden

3 REACTIES

  1. Yep, en niet alleen met uitkeringen heerst er armoede, ook velen die gewoon werken zitten in die armoede, met die fijne flex/nuluren contracten. Maar straks vallen ook die in de uitkering en kunnen zij hun flex.nuluren werk doen op uitkeringsbasis. Want de gemeente moet bezuinigen en zal dus deze mensen in gaan zetten als goedkope arbeidskrachten, en dan wordt het dus uitzichtloze armoede. Waarom geen schoolmelk, schoolontbijt, etc. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld en in Engeland trouwens ook. Kunnen ze ook nog eens wat aan obesitas doen door gezonde voeding te geven(maar dat zal wel niet lukken want dan moet het natuurlijk weer privaat uitbesteedt, dus supergoedkoop met veel winst).E clubhuizen zullen ook wel sluiten, dus nog meer hangjongeren met de nodige repressie.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is erg jammer dat de overheid die 250 miljoen EU-subsidie voor armoedebestrijding NIET neemt. Want dat zou betekenen dat men moet toegeven dat er OOK in NL armoede is…en dat het toeneemt door die mensonvriendelijke a-sociale beleidswijzigingen.

  4. -Gemeenten storten meer kinderen in armoede- Niet alleen kinderen…maar ook vele volwassenen (alle leeftijden) zijn daar inmiddels al slachtoffer van geworden !!! Maar dat nieuws houdt men angstvallig verborgen of schenkt men amper aandacht aan. Want stel je voor dat men die ook nog moet helpen. Het wordt steeds a-socialer en mensonvriendelijker….wat hetzelfde effect heeft bij vele mensen…waar dat gedrag ook toeneemt. Je kunt dat dagelijks lezen en horen in het nieuws. Dat krijg je met beleidswijzigingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen…dan kloppen de uitkomsten van die beleidswijzigingen ook niet….en zullen die zogenoemde tegenvallers blijven toenemen!!! Als je anderen voor de gek houdt doe je dat uiteindelijk ook bij jezelf…als politicus/bestuurder/wethouder/raadslid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.