Dat blijkt uit reacties die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)heeft ontvangen van haar leden. De Vereniging heeft de bezwaren van de gemeenten doorgegeven aan staatssecretaris Bussemaker en de leden van de Eerste en Tweede Kamer.
Overgangsjaar
Volgens de VNG is het absoluut noodzakelijk dat 2009 een overgangsjaar wordt voor alle burgers die door de maatregelen worden getroffen. Het CIZ kan ondertussen starten met de herindicatie van mensen die een AWBZ-indicatie hebben, zodat in 2009 duidelijkheid ontstaat over de gevolgen van de maatregelen.
Negatieve besluiten
Het doorvoeren van negatieve indicatiebesluiten moet worden opgeschoven tot 1 januari 2010. Zo houden mensen van wie de bestaande AWBZ-indicatie afloopt en die niet langer recht hebben op AWBZ-begeleiding, tot 1 januari 2010 hun zorg. Dan ontstaat tijd voor inzicht in de getroffen groepen en tijd om alternatieven te bedenken en te organiseren, aldus de VNG.
Onderzoek effecten
De staatssecretaris bevestigt zelf in een brief aan de Tweede Kamer dat zij de eerste maanden van 2009 nodig heeft om nader te onderzoeken wat de effecten van de maatregelen zijn. Het kan niet zo zijn dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de gevolgen van een wetswijziging terwijl de staatssecretaris daarover zelf ook in het ongewisse is, meent de VNG.
Verslechtering
Gemeenten vrezen dat de voorgestelde maatregelen leiden tot verslechtering van de gezondheid en zelfredzaamheid. Voor de mensen met een lichte beperking vervalt de AWBZ-begeleiding. De mensen met zware of matige beperkingen ontvangen voortaan alleen begeleiding die op zelfredzaamheid is gericht. Voor participatie zullen zij hun heil elders moeten zoeken.
Voorziene knelpunten
Afgewezen personen kunnen niet eenvoudigweg met bestaande welzijnsvoorzieningen opgevangen worden. Sommige doelgroepen hebben een individuele benadering nodig en er mogen geen lacunes of discontinuïteiten in de zorg ontstaan. Om de doelgroep goed in beeld te krijgen, beleid te ontwikkelen, contracten met uitvoerders te sluiten en de communicatie hierover te regelen hebben de gemeenten meer tijd nodig dan de drie maanden die het kabinet ze geeft, stelt de VNG.