Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemengde buurt helpt bij sociale integratie

Hoe ontwikkelen zich de contacten tussen migranten en autochtonen in het land van aankomst? Borja Martinovic (Universiteit Utrecht) onderzocht dit proces bij migranten in Westerse landen. De sociale integratie blijkt onder meer toe te nemen als migranten in gemengde buurten wonen.
Gemengde buurt helpt bij sociale integratie

Het is een langzaam proces, maar de sociale integratie neemt wel toe naarmate migranten langer in het land van aankomst verblijven. De belangrijkste factor bij het ontwikkelen van interetnische verbindingen zijn bestaande contacten. Migranten krijgen met de tijd meer interetnische vriendschappen, vooral als ze vanaf het begin een paar autochtonen kennen of een autochtone partner hebben.

Opleidingsniveau
Daarnaast ontwikkelen jonge migranten en migranten met een hoger opleidingsniveau en betere taalvaardigheid meer contact met autochtonen. Hetzelfde geldt voor migranten die in etnisch gemengde, in plaats van etnisch gesegregeerde, buurten wonen, zo concludeert Martinovic.

Raciale barrières
Verder zijn etniciteit en cultuur van belang. In Nederland worden donkere migranten uit voormalige koloniën (Suriname en de Antillen), die in cultureel opzicht meer op autochtone Nederlanders lijken, sneller omringd door Nederlandse vrienden dan migranten uit Turkije en Marokko. Zij hebben weliswaar een lichtere huidskleur, maar zijn cultureel meer verschillend. Deze bevinding spreekt eerdere bevindingen van Amerikaanse studies tegen, waarin raciale barrières het moeilijkst te overbruggen leken.

Borja Martinovic promoveert op vrijdag 10 september aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek. De titel van haar proefschrift is Interethnic contacts: A dynamic analysis of interaction between immigrants and natives in Western countries.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Universiteit Utrecht, foto: Ed Oudenaarden/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.