De etnische samenstelling van de buurt heeft niet alleen invloed op de mate van contact tussen allochtonen en autochtonen in de wijk zelf, maar ook op de contacten die bewoners aanknopen op het werk, in het verenigingsleven, tijdens het sporten, bij vriendschappen en partnerkeuze.
Witte wijk
Hoe meer niet-westerse allochtonen een buurt telt, hoe minder contact allochtone inwoners hebben met autochtonen. Andersom geldt dat autochtonen die in een gekleurde wijk wonen, vaker met allochtonen omgaan dan autochtonen die in een witte wijk wonen. Een en ander is op het maken uit het SCP-rapport dat woensdag is verschenen.
Vrije tijd
Van de autochtone Nederlanders gaat 52 procent in de vrije tijd nooit om met niet-westerse immigranten, zo blijkt uit het SCP-onderzoek. Van de niet-westerse allochtonen gaat 35 procent van de Turkse Nederlanders, 29 procent van de Marokkaanse Nederlanders, 17 procent van de Antilliaanse Nederlanders en 14 procent van de Surinaamse Nederlanders buiten werktijd nooit om met autochtone Nederlanders.
Discriminatie
De etnische samenstelling van de buurt had volgens de onderzoekers weinig invloed op het beeld dat autochtonen en allochtonen van elkaar hebben. Persoonlijke kenmerken waren veel belangrijker voor de beeldvorming.
Rond 40 procent van de ondervraagde personen van Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse afkomst heeft persoonlijke ervaringen met discriminatie. Bij de Surinaamse Nederlanders is dat 33 procent.
Partner
Ongeveer 40 procent van de Turkse en 35 procent van de Marokkaanse Nederlanders vind het moeilijk als de kinderen een autochtone partner zouden kiezen. Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders vinden dit minder erg, respectievelijk 5 en 3 procent zou hier een punt van maken. Van de autochtonen is 22 procent niet gecharmeerd van het idee dat de kinderen een allochtone partner zouden kiezen.
Minst positief
Autochtone Nederlanders bleken het minst positief te denken over Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders. Op een schaal van 0 tot 100 krijgen Marokkanen 45 punten. Antillianen, Turken en Surinamers krijgen respectievelijk 48, 55 en 58 punten. Niet-westerse migranten zijn over het algemeen positiever over autochtone Nederlanders.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: SCP/Foto: Lex van Lieshout