Volgens de bijzonder hoogleraar Langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam wordt er verhoudingsgewijs veel geld aan medisch gericht wetenschappelijk onderzoek besteed, terwijl dat maar weining oplevert. ‘Anders dan de biomedici beweren is de genezing nog helemaal niet dichtbij’, aldus Anne-Mei The in een interview met Zorgvisie.
Thuis wonen
Mensen bij wie dementie wordt vastgesteld moeten grotendeels zelf uitzoeken hoe ze met die ziekte moeten leren leven. Dat doen zij vooral thuis, omdat ze pas in de laatste jaren van hun leven worden opgenomen in een verpleeghuis. Daarom juist zou de overheid meer geld moeten vrijmaken voor de ondersteuning van dementerenden thuis, stelt The.
Op dit moment wonen zo’n 180.000 mensen, 70% van alle mensen met dementie, nog thuis. Dementie zal dus een steeds grotere rol in de samenleving gaan spelen. Lees in het dossier Dementie blogs en artikelen over dementie >>
Leefwereld
Volgens de bijzonder hoogleraar moet de overheid zich verdiepen in de leefwereld van mensen met dementie en hun omgeving. Het verdriet over het verlies van ratio, van de relatie met je partner, de machteloosheid en de schulgevoelens bij de patiënt en de mantelzorgers. Ook is volgens haar belangrijk hoe de omgeving met dementerenden omgaat. Ze hebben volgens The het gevoel dat ze niet meer meetellen, er wordt over hen gepraat in plaats van met hen.
Donkere kanten
Eerder zei Anne-Mei The in een interview met Vrij Nederland dat we steeds ouder worden, maar geen oog hebben voor de sociale problemen die daarbij komen kijken. Ouder worden heeft ook donkere kanten waar we de verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Zo krijgt iedereen vroeg of laat te maken krijgt met ziekten als dementie. Het idee is nu nog te veel dat dementie en de dood controleerbaar zijn, vindt The. En dat is een ideaalbeeld waartegen ze zich verzet. ‘De dood stinkt en rochelt’, zegt ze in het interview. ‘Als je niets wilt weten van hoe een leven afloopt, ben je dubbel aan de beurt als het zover is.’
Anne-Mei The is spreker op het Zorgvisie-congres ‘Bestuurlijke transitie’ van de langdurige zorg op 1 december 2015. Ze zal onder meer spreken over de verborgen tragiek van dementie achter de voordeur en de noodzaak om de ondersteuning meer te laten aansluiten bij de leefwereld van thuiswonende mensen met dementie. Andere sprekers zijn onder meer Jan Rotmans, Doekle Terpstra, Tim Robbe, Illya Sofer en Ard Leferink.