Steeds vaker pakken mensen zelf de handschoen op in hun dorp of wijk om een dorpswinkel, een zwembad, een stadsmoestuin of buurthuis in eigen beheer te nemen, zo merkte het Oranjefonds. Daarom staat dit jaar staat de prijs in het teken van gemeenschappelijke voorzieningen in handen van vrijwilligers. Het fonds is initiatiefnemer van de Appeltjes van Oranje, een jaarlijkse prijs voor initiatieven die mensen met elkaar verbinden.
De genomineerde initiatieven zijn:
Gaveborg MFC Oostwold en omgeving (Oostwold)
Het ontmoetingscentrum Gaveborg herbergt het basisonderwijs, kinderopvang, sport, is een dorpshuis en een coöperatieve dorpssupermarkt. Het dorp is initiatiefnemer, mede-eigenaar en beheerder. Zonder dit bewonersinitiatief waren de voorzieningen van het Groningse dorp verdwenen.
Gemeenschapshuis Het Behouden Huis (Oudkarspel)
Dit gemeenschapshuis is een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Oudkarspel. Er worden activiteiten georganiseerd met aandacht voor ouderen en mensen met een beperking. Het is een oud schoolgebouw dat zou worden gesloopt, maar een aantal bewoners heeft dat kunnen voorkomen en het gebouw een nieuw doel gegeven.
Buurthuis ’t Huukske (Arnhem)
De gemeente Arnhem wilde ’t Huukske sluiten. De zittende welzijnsinstelling legde zich daar bij neer, maar de buurtbewoners allerminst! Een initiatiefgroep nam het beheer van het buurthuis over van Stichting Rijnstad. En het buurtwerk werd daarmee teruggegeven aan de buurt.
Marcel Ham en Jelle van der Meer onderzochten de doe-democratie en bezochten daarvoor een groot aantal burgerinitiatieven. ‘Hetzelfde project kan in het ene dorp heel goed werken en in het andere dorp helemaal niet van de grond komen’ >>
Dorpshuis Ons Genoegen (Nieuwer ter Aa)
Dit dorpshuis is de spil in de hechte dorpsgemeenschap van Nieuwer Ter Aa. Het biedt onderdak aan de dorpswinkel, de bibliotheek en een peuterspeelzaal. Het is ook een werkplek voor kwetsbare of eenzame burgers.
Zwembad De Kleine Oase (Leimuiden)
Dit zwembad draait volledig op ruim 125 vrijwilligers. Toen het bad dreigde te worden gesloten kwam de bevolking van Leimuiden in actie. Zij zette in 1995 de stichting Vrienden van de Kleine Oase op. Deze nam de accommodatie volledig in beheer. Dat lukt nu al 20 jaar.
MFC Het Kwartier (Stolwijk)
Toen de gemeente het partycemtrum Het Kwartier wilde verkopen, leidde dat tot protest van de bevolking. Spontaan werd door de er in korte tijd 30.000 euro bij elkaar gebracht. Vrijwilligers en zelfs een peloton bouwkundigen van de Koninklijke Landmacht hielpen bij de de verbouwing tot een multifunctioneel centrum.
Wereldtuin Verdeliet (Cuijk)
In een multiculturele wijk lag een terrein al vier jaar braak. Een aantal mensen uit de regio nam het initiatief om er een groene, sociale tuin van te maken. In de Wereldtuin onderhouden wijkbewoners en vrijwilligers samen een sociale voedseltuin met een ontmoetingsfunctie. Ook kwwetsbare medeburgers doen mee.
Jongerencentrum Mafcentrum (Maasbree)
Het Mafcentrum was vroeger een plek voor jongeren om te hangen. De koers van het Mafcentrum is maatschappelijk breder geworden, waardoor er meer mensen gebruik van maken.
Gemeenschapscentrum De Pracht (Waalre)
Zo’n 180 vrijwilligers uit de buurt regelen de zaken in dit ontmoetingscentrum. De Pracht zorgt door alle activiteiten voor verbinding en saamhorigheid. Ook is zij partner van de gemeente met betrekking tot zorg en welzijn.
Fundashon Cocari (Bonaire)
Deze dagopvang voor ouderen op Bonaire draait volledig op giften en vrijwilligers.
Buurtcentrum Marie Pampun (Curaçao)
De Appeltjes van Oranje bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro.