Ombudsman Jan Romme doet de oproep na de beroering die is ontstaan op een facebookactie van Jack Stickvoort. Zijn schoonouders werden na 60 jaar huwelijk gedwongen gescheiden, omdat de zorginstelling volgens de indicatieregels alleen de man mocht opnemen.
Op grote schaal
‘De afgelopen jaren is dit op grote schaal gebeurd,’ zegt Romme, terwijl iedereen dacht dat deze situatie bij wet geregeld was. Nu blijkt dat in de AWBZ iets heel anders staat, willen we dat in de toekomst gaan monitoren.’ Daarom wil de ouderenombudsman zicht krijgen op vergelijkbare verhalen. Mensen kunnen hun verhaal melden via ouderenombudsman@ouderenfonds.nl
Rechten van de Mens
Volgens Romme zijn de beperkingen op de AWBZ-regel voor partners van met één AWBZ-indicatie ‘waarschijnlijk ook nog eens in strijd met het recht op family life art. 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.’
Aanspraak
Iedereen dacht dat het probleem van het scheiden van partners, van wie eentje moet worden opgenomen in een zorginstelling, was verholpen. In 2011 trok SP-kamerlid Renske Leijten over dit probleem aan de bel bij toenmalig staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die bevestigde dat de aanspraak van partners in zo’n situatie niet wijzigt als zorgverzekeraars de AWBZ gaan uitvoeren. ‘In het besluit zorgaanspraken artikel 9 lid 3 is geregeld dat de partner van een persoon met een somatische of psychogeriatrisch aandoening of beperking die (op grond van zijn indicatie) in een instelling verblijft, tevens aanspraak heeft op verblijf in dezelfde instelling’, aldus de toenmalig staatssecretaris.
Motie
Eind november vorig jaar pleitte CDA-kamerlid Mona Keijzer in haar motie dat ook onder de nieuwe AWBZ echtparen in een verpleeghuis samen moeten kunnen blijven. De Kamer heeft daar op 26 november 2013 mee ingestemd, aldus ombudsman Romme. ‘Dit betekent dat echtparen, waarvan een van de partners verpleeghuiszorg nodig heeft, bij elkaar kunnen blijven wonen.’
Niet nodig
Volgens het indicatieorgaan CIZ is voor het meeverhuizen van een partner geen indicatie nodig. Die hoeft hij of zij dus ook niet aan te vragen. Het zorgkantoor kan behulpzaam zijn bij het vinden van andere woonruimte ls bij het verpleeghuis de eerste keuze geen plaats is. Zorgorganisaties die geschikte woonruimte voor een partner aanbieden, kunnen dit via het CIZ laten registreren, aldus het CIZ.
Maatschappelijk probleem
‘Waar een echtpaar niet samen in een verpleeg- of verzorgingshuis terecht kan, is dat verdrietig voor het echtpaar,’ zei Aad Koster, directeur van branchevereniging ActiZ, in een uitzending van Een Vandaag op radio 1. ‘We hebben het echter niet over een groot maatschappelijk probleem, want de mogelijkheid om samen te wonen is er wel. Alleen dit echtpaar kan op dit moment niet terecht in het verpleeghuis van hun keuze.’
Geschikte woonruimte
De ActiZ-directeur wijst op een andere maatschappelijke opdracht: ‘We moeten zorgen dat we ons meer gaan richten op woonruimte die geschikt is voor ouderen die zorg nodig hebben, waar ze samen oud kunnen worden. We moeten anders gaan bouwen.’
Graag wil ik ook hier wat plaatsen mijn ouders zijn in april met verkeerde beoordeling van een revalidatie uit elkaar gehaald dat me moeder in zorg in instelling terecht is gekomen op indecatie zzp 5 popz wat zij echt niet nodig heeft nu zijn mijn ouders dus na 66 jaar uit elkaar gehaald en vader woont in 5 kamer woning waar ze dus van 1973 wonen en moeder nu in 1 kamertje woont wij willen me ouder de rest van de tijd zo graag bij elkaar maar we lopen tegen veel deuren op ten eerste me moeder heeft 24 zorg nodig dat kan niet in de 5 kamer woning geboden worden ten tweede de flat is niet geschikt maar waar je ook na toe belt de wachtijd en zijn enorm dan sommige vragen ontiegelijk e prijzen en dat moet met aow betaald worden dat gaat het dus niet worden wij staan echt radeloos
Helaas, inmiddels februari 2018 en nog steeds is het enorm moeilijk om een gezamenlijke verpleeghuiswoonplek te vinden voor een echtpaar van 87 jaar oud. Het blijkt een enorme zoektocht, tot nu toe zonder resultaat, waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet omdat er vanuit de Zorg zelf alleen maar geroepen wordt dat er geen echtparenplekken genoeg zijn. Zo ongeveer 1 plek per huis. Wat natuurlijk veel te weinig is in verhouding tot de vraag.
Triest dus en erg energieverslindend ook voor de naasten, zoals bijv. ikzelf. Laat staan hoe erg het is voor mijn ouders……..
Beste Henny,
Als freelance onderzoeker doe ik op het moment onderzoek voor een documentaire tweeluik voor de publieke TV-zender NTR over gedwongen scheidingen van oudere echtparen, omdat een van de partners moet worden opgenomen in een veprleeghuis en er geen gezamelijke plek te vinden is. De documentaire wordt gemaakt door filmer Frans Bromet. Zou u ons willen en kunnen helpen bij deze documentaire en zou u contact met mij kunnen opnemen? Alvast heel veel dank voor de genomen moeite.
Met hartelijke groeten,
Sjoerd de Vries
mail: mail@featurez.com
GSM: 06-54 750 177
Sinds 20 December 2018 is mijn echtgenote opgenomen in een verzorgingshuis vanwege Alzheimer en ik de zorg niet meer alleen aankon ,maar nu ga ik er elke dag naar toe en zie hoe verdrietig ze is om over mijzelf maar niet te spreken, we henne een eigen woning en die zou ik graag willen verkopen om weer samen te kunnen zijn.
Mvg. Fred van der Hek .GSM 0648653636
Email ;fredvanderhek@gmail.com
Er is nog een bijkomend probleem. Als je wel allebei in een verpleeghuis gaat, wordt je soms bewust uit elkaar gehaald en op verschillende groepen geplaatst. Ik heb dat gezien in het verpleeghuis waar mijn schoonmoeder woont. Medewerkers geven aan dat zij er meestal voor kiezen ze op aparte groepen te plaatsen. Samen blijven geeft vaak problemen werd aangeven. Er valt nog een wereld te winnen.
Ik begrijp de reactie van het CIZ niet zo, want ik krijg altijd van het CIZ te horen dat de partner een indicatie V&V zzp0 nodig heeft…