Stichting Centrum ’45 is het landelijk centrum voor de medisch-psychologische behandeling van verzetsdeelnemers, oorlogsgetroffenen en slachtoffers van georganiseerd geweld. De stichting voerde het onderzoek tussen 2001 en 2004 uit onder 920 minderjarige asielzoekers, hun voogden, leerkrachten en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg. Omdat de alleenstaande jonge vluchtelingen veel ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben ze volgens het onderzoek ,,een zeer hoog psychosociaal klachtenniveau.”
,,De aard van deze psychische problematiek kan voor AMA’s een ernstige belemmering vormen in hun verdere ontwikkeling, zowel op korte als op lange termijn”, zo stelt het onderzoek. ,,AMA’s zijn weerbaar maar hun emotionele weerstand is erg verzwakt door onzekerheid, verlieservaringen, stress, angst en verdriet. Langdurige psychosociale begeleiding door de directe verzorgers van AMA’s in een veilige en stabiele leefsituatie is nodig om ze te leren omgaan met hun klachten. Politici en beleidsmakers zouden hiervan doordrongen moeten zijn, aangezien het huidige beleid in het teken staat van terugkeer naar de landen van herkomst. Voorkomen dient te worden dat het AMA-beleid zelf een risicofactor vormt voor de geestelijke gezondheid van AMA’s.”
Hoewel een zeer hoog percentage vluchtelingen psychische klachten heeft, krijgen maar weinig AMA’s geestelijke hulp. ,,Dat komt omdat de klachten meestal niet worden herkend door voogden en leerkrachten”, aldus een woordvoerster van Stichting Centrum ’45. ,,Het grote probleem is dat de AMA’s in Nederland van de ene opvangvorm naar de andere worden doorgestuurd. Omdat de mensen die hen opvangen daardoor weinig kans krijgen de jongeren te leren kennen en hun problemen kunnen herkennen, vormt het aantal jonge asielzoekers dat wel psychische hulp krijgt slechts het topje van de ijsberg. Daarom moet er een opvangvorm komen waarin de AMA’s langdurig kunnen verblijven”
Getraumatiseerde AMA’s gebaat bij stabiele omgeving
Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) die in Nederland terecht komen, hebben veel last van psychosociale klachten als angsten en depressies. Om met die klachten om te leren gaan, moeten ze langdurig in een veilige en stabiele leefsituatie verkeren. Dat staat haaks op het
regeringsbeleid dat in het teken staat van terugkeer naar de landen van herkomst. Dat concludeert de Stichting Centrum '45 in een op donderdag 3 februari uitgebracht onderzoek naar de geestelijke gezondheid van AMA's.