Vorig jaar zaten ruim 9000 kinderen in een van de 1200 opvangvoorzieningen voor daklozen en opvanghuizen voor vrouwen. Enkele opvangcentra spreken in de uitzending van ‘de nieuwe sociaal-economische daklozen’: een groep die ze daarvoor veel minder zagen en anders dan de traditionele daklozen.
Weigeren
De Federatie Opvang Nederland stelt dat de centra steeds vaker gezinnen moeten weigeren. Ze pleit voor maatregelen voor eerder ingrijpen, en afschaffen van wachttijden voor bijstand. ‘Eenmaal dakloos zijn de kosten van herstel vaak veel hoger’, concludeert de koepel.
Bron: ANP/EenVandaag
Deze mensen moeten door de schuldhulp verlening en Maatschappelijk werk worden geholpen. ik vind dat gemeenten en gemeenschap hier nalatig zijn. Deze mensen moeten uit de daklozen huizen!! daar horen kinderen niet thuis.
Mee eens. Wel zijn er steeds meer WBC’s die willen samenwerken met zorgaanbieders. Wij (LIMOR) werken ook samen met verschillende WBC’S. Wanneer er sprake is van huurachterstand, vervuiling of overlast meldt de WBC huurders bij ons aan. Wij gaan in gesprek en kijken samen met het gezin wat er nodig is om de problemen aan te pakken. We doen er vaak meer dan alles aan om gezinnen te motiveren om aan de slag te gaan, maar het komt meer dan eens voor dat uitzetting niet meer kan worden voorkomen omdat mensen wel kansen krijgen, maar deze kansen (door wat voor redenen ook) niet aanpakken.
Daklozenopvang kost ook geld. Het gezin had beter in hun woning kunnen blijven. Waar is het sociale gevoel van de woningcooperatie en hun gemeente? Is er geen diaconie in hun woonplaats die kan bijspringen?