Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gezinshereniging drukt op inburgering’

De constante instroom van laagopgeleide nieuwkomers die naar Nederland komen in het kader van de gezinshereniging trekt een zware wissel op de inburgering. Dat vindt minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie.
'Gezinshereniging drukt op inburgering'

‘Deze voortdurende immigratie gaat onze spankracht te boven’, zegt hij in de zondagseditie van De Telegraaf. Het kabinet bekijkt of het nodig is de Wet Inburgering Buitenland, die inkomens- en opleidingseisen stelt bij gezinshereniging, te verscherpen. Van der Laan: ‘Mijn insteek is: verliezen we de investering van inburgering niet als er zoveel laagopgeleide nieuwkomers bijkomen?’

Aangescherpt
De minister erkent in de krant dat de aangescherpte eisen voor gezinshereniging onvoldoende werken. Marokkaanse mannen ontduiken de inkomens- of opleidingseisen, door hun bruiden via België binnen te smokkelen, zo meldt het dagblad. .

Ambitieuze meiden
‘Met vrije liefde heeft het ook niets te maken’, zegt Van der Laan. ‘Veel Marokkaanse mannen gaan expres op zoek naar een traditionele vrouw uit het moederland, in plaats van een vrijgevochten leeftijdgenote in Nederland te kiezen. Dat is ook voor die goed geïntegreerde, ambitieuze meiden een probleem’, aldus de minister.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/De Telegraaf/Foto: Olaf Kraak

2 REACTIES

  1. Je moet ambtenaren niet onderschatten. Ik ben er zelf ook een van. Maar ik je zeggen, dat dit eerst tot de botte hersens door moet dringen en dat duurt al minstens vijf jaar. Daarbij komt dat een ambtenaar niet zelf mag denken, hij moet alleen maar regels uitvoeren en naar regels handelen. Ga je dat te buiten wordt finaal afgebrand door je coördinator, teamchef en/of hoofd van je afdeling, hoe ze ook mogen heten. Als je boven het gras uitkomt wordt je hoofd er voorzichtig afgemaaid. Ook al zijn de voorstelen beter of werken ze sneller, de zogenaamde kortere lijnen, hef feest gaat echt niet door. Of een hogere leidinggevende moet er mee aan de haal gaan met jou idee, want die moet ook laten zien dat hij nog wat doet, natuurlijk. De ambtenarij grijpt hier in Nederland alleen maar in als het veel en veel te laat is. Dus met andere woorden ik ben het eens met de vorige reactie.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.