Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD houdt meisjes in het oog tegen uithuwelijking

Zo’n 50 Rotterdamse meisjes hebben in de eerste helft van 2009 aangegeven dat ze bang zijn uitgehuwelijkt te worden. De campagne ‘Liefde laat zich niet dwingen’ maakt het voor de GGD Rotterdam mogelijk bedreigde meiden in het oog te houden. ‘Het meisje moet de uithuwelijking uiteindelijk zelf aankaarten of via bemiddeling van het Kernteam Eergerelateerd Geweld.’
GGD houdt meisjes in het oog tegen uithuwelijking

Door Carolien Stam – Meisjes die het gevoel hebben op vakantie achtergelaten of uitgehuwelijkt te worden door hun familie, kunnen bij de GGD een zelfverklaring invullen. Door hun (vakantie-)gegevens te bewaren kan de GGD bedreigde meiden in het oog houden. ‘Onze boodschap aan bedreigde meisjes is: “Denk erover na en zorg dat je bereikbaar bent”,’ zegt Martine van Opstal, woordvoerder van GGD Rotterdam.

Meldingen
In Rotterdam is de aanpak van huwelijksdwang onderdeel van de bredere aanpak van eergerelateerd geweld. In de eerste helft van 2009 kwamen er 104 meldingen van casussen van eergerelateerd geweld, terwijl er in heel 2008 in totaal 86 meldingen binnenkwamen. In ongeveer de helft daarvan gaat het om een conflict over de partnerkeuze. Daarnaast hebben professionals die met jongeren werken (scholen, buurtwerkers, jeugdzorg) in die periode 25 keer om advies gevraagd bij vermoedens van gedwongen partnerkeuze.

Posters
De GGD heeft voor de zomer posters opgehangen op scholen om het telefoonnummer en de internetpagina bekend te maken aan meiden die bedreigd worden door uithuwelijking. Van Opstal: ‘Meisjes die het gevoel hebben dat ze tijdens hun vakantie in het land van herkomst uitgehuwelijkt worden, kunnen een zelfverklaring invullen. Daarin staat wie ze zijn en waar ze verwachten naar toe te gaan. Na de schoolvakanties kunnen we nagaan wie er niet is teruggekomen van vakantie.’

Contact
‘We springen niet direct in de auto om het meisje op te halen,’ aldus de GGD-woordvoerder, ‘maar we blijven contact met haar houden. Ze moet natuurlijk heel voorzichtig opereren, maar uiteindelijk moet het meisje zelf met haar familie overleggen over wat ze wil. Ze kan zich ook richten tot het Kernteam Eergerelateerd Geweld. Daarin zitten mensen die weten hoe ze dit soort onderwerpen met mensen uit de gemeenschap en de familie moeten bespreken.’ In het kernteam zitten vertegenwoordigers van Politie Rotterdam-Rijnmond, Arosa (vrouwenopvang Rotterdam), de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG).

Verloving verbreken
Begin deze zomer hebben een meisje en een jongen waaraan ze was uitgehuwelijkt, zich gemeld bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Met behulp van het Kernteam konden ze hun verlovingstijd verlengen en zijn ze samen terug gekomen naar Nederland. Ze hebben op een voor de familie acceptabele manier hun verloving kunnen verbreken en zijn ieder hun eigen weg gegaan.

Link: GGD Rotterdam, Liefde laat zich niet dwingen

Kijk voor meer info ook: basispakket voor signaleren en handelen. Een pakket voor professionals over hoe ze signalen van eergerelateerd geweld, waaronder huwelijksdwang valt, kunnen herkennen en wat ze kunnen doen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Poster GGD Rotterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.