Een derde van de ggz-instellingen voorkomt separatie door actief beleid. Dat blijkt uit het rapport ‘Voorkomen van separatie van psychiatrische patiënten vereist versterking van patiëntgerichte zorg’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Bij een derde van de opnameafdelingen stelden de inspecteurs vast dat er een verhoogd risico op separatie is voor de patiënt bij opname. Deze opnameafdelingen worden door de IGZ op de voet gevolgd.
De IGZ deed onderzoek bij veertig opnameafdelingen van psychiatrische zorginstellingen en kwam onder meer tot de conclusie dat een derde van de instellingen succesvol beleid voert om het separeren van patiënten op de dag van opname zo veel mogelijk te voorkomen.
Aanleiding voor het inspectieonderzoek zijn signalen dat patiënten bij hun opname soms onnodig in de psychiatrische opnameafdeling worden gesepareerd. Separeren kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld de psychiatrische aandoening verergeren. Bij de bezoeken keken de inspecteurs in hoeverre hulpverleners actief het separeren van patiënten proberen te voorkomen. Ook bekeek de inspectie in hoeverre de instellingen actief meededen met het landelijke programma ‘Drang en Dwang’ van GGZ Nederland. Het blijkt dat een derde van de bezochte opnameafdelingen wel meedoet aan de landelijke aanpak, maar zich toch meer moet inspannen om verdere verbeteringen te bereiken. Bij deze instellingen is regelmatig sprake van een te krappe verpleegkundige bezetting.
GGZ Nederland heeft zich drie jaar geleden al ten doel gesteld om het aantal separaties met 10 procent per jaar te verminderen. Met dat doel zijn 42 ggz-instellingen aan de slag gegaan. Uit de resultaten van de deelprojecten blijkt dat er binnen de projecten een afname in aantal separaties is te zien van 17 tot 75 procent. Verandering van houding en cultuur zijn belangrijk. Hoe zorgvuldi-ger er gekeken wordt naar situaties, des te meer mogelijkheden worden er gezien om veranderingen door te voeren.