Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-medewerker vindt werk zwaarder geworden

Tachtig procent van de ggz-medewerkers vindt de mentale belasting en de werkdruk te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond Abvakabo FNV onder 1578 werknemers in de ggz. Dat komt vooral door administratiedruk en omdat het aantal crisisopnamen is toegenomen.
Ggz-medewerker vindt werk zwaarder geworden
Foto: ANP XTRA

Van de behandelaars, verpleegkundigen, begeleiders en ondersteunende dienstverleners die hebben meegedaan aan het onderzoek geeft 37 procent aan dat het aantal opgenomen patiënten in instellingen afneemt. Tegelijk zegt 76 procent van de deelnemers dat de zwaarte van de zorg toeneemt.

Crisis

Volgens de Abvakabo FNV trekken mensen met psychische problemen later aan de bel en zelfs zo laat dat een crisisopname noodzakelijk is. De reden daarvoor is dat ggz minder toegankelijk is geworden voor mensen met lage inkomens aangezien voor geestelijke gezondheidszorg het eigen risico geldt, aldus de vakbond.

Steeds meer mensen met psychiatrische problemen wonen zelfstandig. OGGZ-hoogleraar Niels Mulder maakt zich grote zorgen over hen en over de professionals die hen moeten helpen. ‘Wat ik nu zie gebeuren, vind ik doodzonde.’ Lees hier het interview >>

Kwaliteit

82 procent van de ondervraagde ggz-medewerkers zegt dat er steeds meer naar de kosten van werkzaamheden wordt gekeken dan naar goede zorg. Volgens tweederde van de deelnemers  neemt de kwaliteit van de zorg af, omdat ze steeds minder tijd voor de patiënt hebben. Vooral de administratiedruk is toegenomen, die bijna 20 procent van de medewerkers in de eigen tijd doet.

Pauze

Het grootste deel van de respondenten zegt niet alle pauzes te nemen en ook niet volledig te benutten. Dat komt meestal omdat ze er door de drukte niet aan toekomen of omdat de pauzes worden onderbroken door werkzaamheden.

Ontslag

Toch zijn er redenen om in de ggz te blijven werken. De belangrijkste redenen zijn de patiënten, de collega’s en ‘eens een zorgverlener, altijd een zorgverlener’. De redenen om toch een andere baan te zoeken in een andere sector zijn vooral de dreigende bezuinigingen, dreigend ontslag en de werkdruk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.