Klink maakte vorige week bekend dat hij een eigen bijdrage wil invoeren voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg, waar onder meer de psychiatrische zorg onder valt. GGZ Nederland spreekt van ‘een discriminerende maatregel die grote groepen ernstig zieke mensen stigmatiseert.’
Duurder
De Tweede Kamer had er bij minister Klink van VWS op aangedrongen om af te zien van de eigen bijdragen bij paramedische zorg en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Tot nu toe gold al wel een eigen bijdrage voor de zogenaamde psychologische zorg eerste lijn, maar nog niet voor de duurdere tweede lijn.
Prikkel
Vanaf 2011 wordt een eigen bijdrage van 175 euro per behandeling (van maximaal een jaar) ingevoerd. Voor goedkopere behandelingen (tot honderd minuten) geldt een lagere eigen bijdrage van 80 euro. De prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, omdat daar nu geen eigen bijdrage geldt, wordt zo weggenomen en bespaart 110 miljoen euro.
Weigeren
De brancheorganisatie roept haar leden op de eigen bijdrage niet te innen. ‘Wij hebben ons steeds bereid getoond mee te denken met de minister over de noodzaak om de groei van de zorg af te remmen. Maar wij weigeren dat te doen over de ruggen van onze patiënten’, aldus voorzitter Marleen Barth.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Rijksoverheid
Is Klink gek geworden?
ik denk dat hij zelf naar een psychiater moet als hij denkt dat hij met dit soort maatregelen kan bezuinigen.
Een psychiatrisch patiënt heeft al minder inkomen omdat hij of zij ziek is. Je komt niet voor niets bij een psych, en zeker niet voor de lol. De medicijnen die je slikt en de diagnose moeten gecontroleerd en bijgesteld. Het gevaar van deze maatregel is dat mensen niet meer naar deze controles gaan en hiermee hun therapie en psychische gezondheid ondermijnen.
Dit kost de gemeenschap meer geld omdat patienten er langer over doen weer aan het werk te komen en in een uitkering terecht kunnen komen.
Klink is een korte termijn denker, het zal zijn tijd wel uit duren. En als hij wordt ontslagen of ziek word krijgt hij toch een riant wachtgeld salaris.
Ik raad hem aan eens een dagje mee te lopen met een psychiater.