De Nederlandse wet staat momenteel alleen gedwongen opname toe. ‘Het zou ons als samenleving soelaas bieden. Het zou goed zijn voor de patiënt en voor de GGZ’, aldus Ten Kroode in Nieuwsuur.
Beroepsgeheim
Ten Kroode zei verder dat het Openbaar Ministerie zich nooit direct tot de GGZ heeft gewend met het verzoek om inzage in het medisch dossier van Tristan. ‘We hadden het verzegeld klaarliggen en ter beschikking gesteld’, zei Ten Kroode. Wel had de GGZ volgens de GGZ-directeur de rechter in dat geval gevraagd te toetsen of het beroepsgeheim doorbroken mocht worden.
Vrijwillig
Officier van justitie Kitty Nooy zei eerder het ‘onbevredigend’ te vinden dat de instelling het dossier niet ter beschikking wilde stellen. Twee rechercheurs zijn half april namelijk wel naar Rivierduinen gegaan om het dossier van van der Vlis op te vragen. Zij kregen toen echter van de jurist van de geneesheer-directeur te horen dat het niet vrijwillig afgegeven zou worden, aldus een woordvoerster van het OM. De rechercheurs zijn daarop weer weggegaan.
Opsporing
Binnen politie en justitie gaan stemmen op voor inzage in medische dossiers voordat een wapenvergunning wordt verstrekt. Ten Kroode kan zich in dat idee niet vinden. ‘Dan worden wij onderdeel van het opsporingsapparaat’, aldus de GGZ-directeur. ‘Dan zijn we met zijn allen nog slechter af.’
Signalen inschatten
De ouders van Tristan uitten in 2008 bij de GGZ hun bezorgdheid over het wapenbezit van hun zoon. Komende week oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de therapeuten van Tristan van der Vlis, die in april zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, de risico’s en signalen juist hebben ingeschat.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/foto: stock.xchng