Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Glen Mills moet gesloten instelling worden

De opvoeding en behandeling van (delinquente) probleemjongeren in de Glen Mills School is te hard, te ondoorzichtig en te fysiek. Dat concludeert de Inspectie voor de Jeugdzorg. Minister Rouvoet gaat praten met betrokken partijen of Glen Mills een gesloten instelling moet worden.
Glen Mills moet gesloten instelling worden

Door Carolien Stam – Als Glen Mills een gesloten inrichting wordt, zou aan een deel van de bezwaren van de Inspectie voor de Jeugdzorg tegemoet worden gekomen. Het huidige regime is voor de groep jongeren soms nodig, maar de methoden zijn niet toegestaan voor open jeugdinstellingen in de Wet op de Jeugdzorg. ‘Minister Rouvoet haalt alle betrokkenen om de tafel om te kijken of, en onder welke voorwaarden Glen Mills een gesloten voorziening kan worden,’ aldus Elaine de Boer, woordvoerder van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Machtsposities
‘Een machtsgevoelig hiërarchisch systeem’, zo kenschetst de Inspectie voor de Jeugdzorg de methodiek van de Glen Mills School. De methodiek is onvoldoende inzichtelijk, er is te weinig zelfreflectie van medewerkers om met de machtsposities om te gaan. Voorwaarden voor mogelijk misbruik van macht. Daarnaast is de ‘holding’ techniek, waarbij een agressieve jongere op de grond wordt gedrukt tot hij weer rustig is, in strijd met de Wet op de Jeugdzorg.

Open instelling
Een open jeugdzorginstelling als Glen Mills is krachtens de wet zeer beperkt in de fysieke aanpak van haar cliënten. Interim-directeur Henk Ouwens van Glen Mills noemt het ‘volstrekte waanzin’ dat zijn medewerkers een kind dat uit zijn dak gaat niet vast mogen pakken. ‘Ik weet zeker dat het in elke open jeugdzorginstelling af en toe nodig is een kind tot bedaren te brengen, omdat het een gevaar is voor zichzelf en zijn omgeving. Laat de overheid dat bij wet regelen,’ zegt Ouwens in de Volkskrant.

Ondoorzichtig
Ouwens lijkt gelijk te krijgen nu minister Rouvoet wil onderzoeken of Glen Mills een gesloten voorziening kan worden. Maar dat neemt de kritiek van de Inspectie op de ‘hiërarchische machtsstructuur en de ondoorzichtigheid van Glen Mills’ niet weg. ‘Natuurlijk moet er goed klachtenrecht komen, een vertrouwenspersoon en kan de evaluatie van de methodiek beter. Dat zijn onder andere de condities waar de minister over wil praten,’ zegt Elaine de Boer.

Incidenten
De Inspectie voor de Jeugdzorg deed het onderzoek naar aanleiding van meldingen van enkele incidenten in 2006. Er zouden zich ‘onveilige situaties voor jeugdigen en medewerkers’ voordoen. De

Hoenderloo Groep, waarvan Glen Mills deel uitmaakt, heeft toen enkele verbeteringen doorgevoerd. Echter waarborgen die nog steeds geen voldoende veilig leef- en behandelklimaat, aldus de Inspectie.

Aanbevelingen
De minister komt nu tegemoet aan de aanbeveling van de Inspectie dat de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Jeugd en Gezin, onder wier verantwoordelijkheid de Glen Mills School valt. Zij stellen voorwaarden aan de uitvoering van de methodiek. Er moet meer externe reflectie zijn op de methodiek en de handelswijze van de medewerkers. Er dienen aanvullende waarborgen komen voor de uitvoering van de ‘holding’ techniek. En er moeten een cliëntvertrouwenspersoon en een klachtencommissie komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.