Gemeenten, vakbond CNV en bedrijven die achter de Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning staan, willen het werk slimmer organiseren, tegen lagere kosten, maar met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers.
Decentralisatie
Ze vinden dat de slag om de laagste prijs voor bijvoorbeeld de hulp in de huishouding funest is voor de zorg en de werknemers in de zorg. De Code komt uit de koker van de Transitiecommissie sociaal domein in 2014 door het kabinet is ingesteld om de vinger aan de pols te houden van de decentralisaties.
TSN
Zo kondigde TSN Thuiszorg een vijfde reorganisatie aan waarbij opnieuw 436 hulpen in de huishouding met een vast contract worden ontslagen. Ook wordt er voor 218 hulpen het contract met bepaalde tijd niet verlengd. Voor de rest van de werknemers wordt het salaris met 25 procent verlaagd. Volgens algemeen directeur Zion Jongstra houdt het voor TSN op, als gemeenten massaal stoppen met een redelijke vergoeding van de huishoudelijke hulp.
Code
Hij heeft wel goede hoop, zegt hij tegen Zorgvisie, want in de Code staat een berekening van de kostprijs voor de huishoudelijke hulp. Gemeenten die achter de Code staan en deze ondertekenen zullen tarieven betalen die de kostprijs op zijn minst dekken. Ook voor de toekomst staat er in de Code omschreven hoe licht huishoudelijk werk nodig is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Loondump
Ook FNV maakt zich zorgen over de ‘loondump’ in de thuiszorg als gevolg van het gemeentelijk beleid. Volgens Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn wordt het voor organisaties als TSN onmogelijk gemaakt om kostendekkend te werken en zijn de werknemers hier de dupe van. De vakbond start een kort geding tegen TSN Thuiszorg, omdat de zorgorganisatie de lonen van de medewerkers verlaagt met 25 procent. FNV steunt de Code niet, want vindt de afspraken te vrijblijvend. De vakbond roept iedereen op om 12 september in Amsterdam te demonstreren voor een betere zorg.
Vrijblijvend
De code wordt binnenkort aan alle betrokken wethouders en gemeenteraden gestuurd. De afspraken hierin zijn overigens niet bindend, maar ook niet vrijblijvend. De gemeenten die achter de code staan zijn tot dusver: Amsterdam, Breda, Den Haag, Drimmelen, Enschede, ’s Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Zaanstad, Zeist en de samenwerkende regiogemeenten Drechtsteden Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.
Zorgorganisaties die de code hebben ondertekend zijn: Cordaan, TSN Thuiszorg, TZorg, Vérian, Vierstroom Hulp Thuis en Zorgkompas