Cornelis stuurde vorige week een brief aan het kabinet. Daarin stelde hij een plan van aanpak voor om de probleemjeugd in zijn stad aan te pakken. Dinsdag gaf hij een toelichting op de plannen.
Buschauffeurs
Oosterwei kwam in september in het nieuws, nadat buschauffeurs besloten een deel van de wijk te mijden. De jeugd, voornamelijk Marokkaanse jongeren in de leeftijd van 9 tot 15 jaar, veroorzaakt veel overlast in de wijk. De Goudse problemen schopten het zelfs tot een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Contactverbod
Cornelis zegt de afgelopen jaren al veel in Oosterwei te hebben geïnvesteerd. De burgemeester wil dwingender optreden tegen de probleemjongeren en hun gezinnen. Hij heeft de minister van Binnenlandse Zaken dan ook om meer bevoegdheden gevraagd, om onder meer gebieds-, straat en contactverboden te kunnen inzetten.
Portemonnee
Als het aan Gouda ligt, worden gezinnen die niet meewerken aan een veiliger Oosterwei in de portemonnee getroffen. Bijvoorbeeld door uitkeringen stop te zetten, en door schade die probleemkinderen aanrichten op de ouders te verhalen.
Verzoek
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon dinsdag nog niet reageren op het verzoek van Gouda. Minister Guusje ter Horst gaat volgende week overleggen met Gouda en andere gemeenten die te maken hebben met overlastgevende Marokkaanse jongeren. Gezamenlijk zullen ze zoeken naar oplossingen voor de problemen. (ANP)