Alzheimer Nederland en het Landelijk bureau vermiste personen pleiten ervoor dat ouderen met dementie een chip in hun kleding moeten krijgen, zodat ze bij vermissing gemakkelijker zijn op te sporen. Van de 235.00 mensen met dementie woont 70 procent nog thuis. Bij deze groep komt het regelmatig voor dat zij de weg naar huis niet meer kunnen vinden.
Kledingstuk
De GPS-chip die Vilans gaat testen, is een buitenlands product dat in een kledingstuk wordt verwerkt. Het is ontwikkeld om iemand met dementie te laten opsporen. Dat kan dan door een familielid of een verzorgende.
Betrouwbaar
In 2008 testte Vilans in opdracht van de provincie Utrecht vijf GPS-producten. De conclusie was toen dat die nog niet betrouwbaar genoeg waren. Onderzoek van het Trimbos-instituut bevestigde dat. Vilans test daarom nu een nieuw product.
Bos
Het onderzoek richt zich op de werking van het systeem in een bebouwde en in een bosrijke omgeving en het gebruik door familieleden en verzorgenden. De resultaten zijn naar verwachting in april bekend.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+welzijn op Twitter>>
Bron: Vilans, beeld: stock.xchng
De zorgriem wordt veel gebruikt bij dementie. Even googlen op zorgriem en je vindt veel gebruikerservaringen.
Op het eerste gezicht een prima idee, niks mis mee. Of toch?
Pas ervoor op niet in een glijdende schaal te vervallen. Zo’n GPS-chip voor demente mensen kan de weg vergemakkelijken dat ieder mens een dergelijke chip krijgt. In zijn identiteitskaart bijvoorbeeld. Of bij zijn geboorte ingeplant onder zijn huid.
De ID-kaart of paspoort moet hij, wettelijk gezien, altijd bij zich hebben. (Ook een glijdende schaal, trouwens). Technisch is veel mogelijk, maar we moeten oppassen niet in Kafka-land te verzeilen. De overheid dreigt Big Brother te worden.