Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis e-learning wijkteams: laaggeletterdheid signaleren

Hoe herken je laaggeletterdheid bij je cliënt, en hoe ga je het gesprek erover aan? Dat leer je in de online mini-cursus voor wijkteams, van Movisie.
0000laaggeletterdheid.jpg
Wijkteams spelen een grote rol bij het signaleren van laaggeletterdheid bij cliënten. - Foto: Fotolia

In de online mini-cursus leer je wat de smoesjes zijn waarmee cliënten hun laaggeletterdheid proberen te verbergen. Bijvoorbeeld als je cliënt altijd zijn bril vergeten is. De online cursus is speciaal voor wijkteams ontwikkeld door Movisie. Hierin kom je meer te weten over laaggeletterdheid, de omvang van het probleem en het belang van signalering. Ook krijg je tips over het aangaan van het gesprek. Er zit info bij over hoe je je cliënt kunt doorverwijzen voor hulp op het gebied van lezen en schrijven.

Iedere zorgverlener krijgt te maken met laaggeletterdheid. Hoe kan jij als professional laaggeletterdheid herkennen?
Klik hier voor de signalen >>

Volgens de Algemene Rekenkamer is het probleem van laaggeletterd- en laaggecijferdheid in Nederland bijna twee keer groter dan tot voor kort werd aangenomen, meldt Binnenlands Bestuur. Landelijke schattingen luidden dat het om 1,3 miljoen inwoners gaat, maar volgens de Algemene Rekenkamer betreft het 2,5 miljoen mensen. Volgens de Mereld Heimers Visser, directeur van de stichting Lezen & Schrijven, zouden gemeenten op grotere schaal screeningsinstrumenten moeten inzetten, zoals de Taalmeter. In Borger-Odoorn worden bijvoorbeeld alle sociaal medewerkers verplicht in hun intakegesprekken een vraag over laaggeletterdheid op te nemen. De Taalmeter geeft een indicatie of iemand mogelijk een achterstand heeft.

Klik hier om de e-learning te doen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.