‘De werkelijke oplossing voor het betaalbaar houden en duurzaam maken van de Nederlandse gezondheidszorg ligt in handen van de verpleegkundige en verzorgende. De politiek heeft hier oog voor’, zegt Marian Kaljouw, voorzitter Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). ‘Nu willen we dat ook nog terugzien in het komende regeringsbeleid.’
Vergrijzing
De V&VN Zorgmeetlat geeft aan of politieke partijen voldoende maatregelen treffen om grote vraagstukken in de gezondheidszorg op te lossen. Deze hebben vooral te maken met de toenemende vergrijzing en de explosieve vraag naar zorg. Hierdoor dreigt een groot tekort aan goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden.
Teleurgesteld
De Zorgmeetlat is gebaseerd op zes criteria. De eerste drie zijn: stimuleer dat Nederlanders zo lang mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen, maak het aantrekkelijk voor schoolverlaters om te gaan werken in de zorg en voorkom dat verpleegkundigen en verzorgenden teleurgesteld de zorg verlaten. De andere drie: investeer in de kwaliteit en veiligheid van zorg, zet iedere zorgverlener dáár in waar zijn of haar competenties het meest effectief zijn en maak heldere keuzes over wat de zorg wel en niet nodig heeft.
Rapportcijfer
De verkiezingsprogramma’s zijn beoordeeld op basis van deze criteria. Ook is er gekeken naar de specifieke aandacht voor verpleegkundigen en verzorgenden. De score per partij op de V&VN Zorgmeetlat is omgerekend naar een rapportcijfer. CDAm D66 en Groenlinks krijgen elk een 7,5. De Pvda scoort een 7, de VVD een 6,5 en de ChristenUnie een 6. Echte onvoldoendes zijn er alleen voor PVV (een 4,5), Trots (een 4) en de Partij voor de Dieren (een 1,5).
Heel concreet
‘CDA, GroenLinks en D66 benoemen heel concreet wat er aan schort, wat er nodig is en waar ze het geld vandaan willen halen’, zegt Kaljouw. ‘De SP scoort minder hoog, waarschijnlijk doordat het programma heel kort en staccato is, terwijl de partij doorgaans opkomt voor de zorg en de mensen die er in werken. De PVV heeft het wel over tienduizend zorgmedewerkers erbij, maar zegt niets over andere zaken.’
Scores 2006
In 2006 scoorde de PvdA met een 7 het hoogst, volgde de SP met een 6 en daarna ChristenUnie en GroenLinks met een 5. Onvoldoendes waren er toen voor CDA, D66 en SGP (een 4). Uitermate lage rapportcijfers verdienden de VVD, met een 2, en de PVV met een 0.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: V&VN/ANP, foto: Marcel van Hoorn
Dit stukje had voor hetzelfde geld 5 jaar geleden geschreven kunnen worden. Met als belangrijkste verschil dat er nu een banencrisis heeft plaatsgevonden. In Nederland gaan we zo’n 20 miljard bezuinigen. En in dat licht bezien is de vraag om extra geld voor de zorg tamelijk naief.
Ik ben bang dat het bezuinigen van een dergelijk bedrag niet zal gaan zonder dat er echt de pijn doordringt in alle lagen van de samenlevening. En dus ook in de zorg. Die zal zich daar niet aan kunne onttrekken.
Met “Respect” ben ik het eens dat meer en meer geld voral uit de links-liberale hoek komt. Misschien moet het juist helemaal andersom. Uit de privatisering van het Slotervaart-ziekenhuis blijkt dat marktwerking helemaal zo slecht niet is.
De oplossingen zullen vooral gevodnen moeten worden in “out-of -the-box” denken. Niet in meer geld, want dat is meer van hetzelfde.
Maar komen deze christelijke en linkse partijen ook met oplossingen voor de vergrijzing etc. Zeker kijkend naar het CDA die hier al 8 jaar ontwijkend over “geregeerd” heeft.
Snap dat Zorg en Welzijn enigzins links georienteerd is. Misschien moeten ze toch is iets meer naar rechts kijken en zodoende het geitenwollensokken imago van zich afschudden.