De drie steden geven hiermee gehoor aan een oproep van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), die vorige maand in de Tweede Kamer meldde af te willen van de term ‘loverboy’. Volgens de bewindsman is de term misplaatst omdat het zou suggereren iets met liefde van doen te hebben.
Bruut
Het beeld van een jongen die in zijn eentje meisjes paait met mooie cadeaus en ze vervolgens dwingt de prostitutie in te gaan, is achterhaald. Dat liet de instelling voor vrouwenopvang Fier Fryslânal eerder weten in een artikel van het dagblad Sp!ts (Leven als een slaaf in een criminele bende, 30 oktober 2008). De tendens is dat de ‘loverboys’ van voorheen steeds meer toeslaan in de vorm van georganiseerde, criminele bendes die bruut geweld gebruiken.
Romantisch
De GGD Rotterdam-Rijnmond ontwikkelt een campagne die tienermeisjes moet afhelpen van het romantische beeld dat ze soms nog hebben bij het woord ‘loverboy’. De actie, die in september 2009 van start gaat, moet duidelijk maken dat het hier gaat om ordinaire pooiers en dat ze zo ook moeten worden genoemd.
Jeugdprostitutie
Ook in Den Haag heerst de wens om de term loverboy uit te bannen. Volgens een woordvoerster van de GGD dekt die term de lading niet. ‘Het gaat om veel meer. Denk bijvoorbeeld aan mensenhandel. Het wordt bovendien wel eens vergeten dat jongens ook het slachtoffer kunnen zijn. Wij willen meer gebruik maken van de term jeugdprostitutie.’ Als het aan de hofstad ligt, verdwijnt het begrip loverboy langzaam. De gemeente Utrecht heeft geen plannen voor een campagne, maar vindt de term ook veel te vriendelijk.