‘Als je me een maand geleden had gezegd dat we dit in zo’n korte tijd zouden opzetten, had ik je niet geloofd’, vertelt Stans Damen, corporate communicatieadviseur bij Stichting Philadelphia Zorg. Zaterdag 14 maart, toen de corona-maatregelen alleen nog in de lucht hingen, bedachten ze een platform waarop cliënten filmpjes kunnen zien en die helpt met het bedenken van activiteiten voor thuis. Drie dagen later, op dinsdag 17 maart om 19.00 uur, gingen ze online. De redactie, die ook in die tijd uit de grond gestampt is, bestaat uit zeven medewerkers van Philadelphia en vier medewerkers van een extern videobedrijf. De grote vergaderruimte van het hoofdkantoor in Amersfoort is omgebouwd tot studio, drie vergaderkamers zijn – ook om genoeg afstand te houden – redactie- en montagekamers geworden en het restaurant is nu een studio voor muziek.
Muziek
Sowieso speelt muziek een belangrijke rol bij Philadelphia. ‘Het kan mensen activeren, je kunt er herinneringen mee ophalen of je kan er juist heel kalm van worden,’ vertelt Damen. Momenteel doet een medewerker van Philadelphia promotieonderzoek voor de Vrije Universiteit naar het effect van muziek op mensen met een verstandelijke beperking.
Breed programma
Ook op HALLO THUIS is veel muziek te horen. Om 13.00 uur staat er muziek en bewegen op de planning, om 17.00 een ‘muziek kwisss’ (met meerkeuzevragen als: hoeveel snaren heeft een gitaar?) en het HALLO THUIS journaal van 19.00 uur wordt afgesloten, met een sing-a-long van de Nederlandse zanger Marco de Hollander. Verder staan op het programma: ‘Goedemorgen Greet’ (bewegen) om 9.00 uur, voorlezen om 10.00 uur, amusement en knutselen om 11.00 uur, een film of serie om 14.00 uur, een leerblok om 15.00 uur, koken en ontspannen om 16.00 uur. De items duren meestal niet een vol uur.
Project drijft op enthousiasme
Maandag 23 maart speelde een harpist een kort concert. Live keken er niet zo veel mensen mee. ‘Maar er wordt veel teruggekeken’, vertelt Damen. Het aanbod groeit steeds verder. Annemarie van de Heuvel legt bijvoorbeeld uit hoe je om moet gaat met de maatregelen (‘regels’) en ook: stress. Damen: ‘Dit project drijft op het enthousiasme van collega’s door het hele land. Er zit zoveel energie in de organisatie. Je voelt echt die “schouders er onder” mentaliteit.’
Verbinding
Om 19.00 is de ‘wrap up’ van de dag: het HALLO THUIS journaal. Met daarin onder andere een update rondom het virus en de maatregelen. Waarom maken jullie je eigen journaal? Mensen met een verstandelijke beperking kunnen toch ook naar het Jeugdjournaal kijken? ‘Dat wordt inderdaad wel eens gezegd, maar cliënten merken heel goed dat het Jeugdjournaal gericht is op kinderen’, vertelt Damen. ‘En in het HALLO THUIS journaal hebben we naast updates ook filmpjes die cliënten en groepsbegeleiders ons opsturen. Zo kunnen ze zien hoe anderen de dag zijn doorgekomen. Afgelopen zondag hadden we bijvoorbeeld allemaal filmpjes waarin cliënten lieten zien wat hen het typische “zondaggevoel” gaf. Zoals schommelen en mensen die in de tuin aan het werk zijn. Elkaar zien schept verbinding.’