‘Het is een misverstand te denken dat de daling van het aantal Halt-straffen voor jongeren te maken heeft met de aard van de aanpak,’ benadrukt Arina Kruithof, de kersverse directeur van Halt Nederland. ‘De Halt-straf is vernieuwd en versterkt. Jongeren krijgen gesprekken, een leeropdracht, moeten excuses aanbieden en de schade vergoeden. Halt is niet soft, het is juist een lik-op-stuk aanpak.’
Gedaald
Dat stelt de nieuwe directeur van Halt Nederland: Arina Kruithof in het KRO radioprogramma: Goedemorgen Nederland. Halt presenteerde vorige week het Jaarbericht 2010. Daaruit blijkt dat het aantal Halt-afdoeningen in 2010 is gedaald naar ruim 18.000. In 2009 kwamen nog 21.100 jongeren bij Halt terecht na contact met Justitie.
Advocaat
Volgens de directeur is niet duidelijk wat de reden is van de daling van het aantal Halt-afdoeningen: ‘Wel is duidelijk dat verhoudingsgewijs weinig agenten doorverwijzen naar Halt. Het is wellicht ook mogelijk dat de jeugdcriminaliteit als geheel afneemt. Wij zijn bezig met een analyse van de oorzaken van de daling van het aantal Halt-zaken,’ aldus Kruithof. Een andere factor die een rol kan spelen is de mogelijkheid, die steeds meer jongeren gebruiken, om een advocaat in te schakelen. De advocaat pleit dan voor vrijspraak, wat in sommige gevallen ook gehonoreerd wordt.
Goedkoper
In ieder geval kan het aantal Halt straffen worden uitgebreid, vindt Kruithof: ‘Het intensieve en consequente karakter van de vernieuwde Halt afdoening is ook geschikt om jongeren die zwaardere delicten plegen aan te pakken.’ Uit onderzoek van het KPMG naar de effecten die ‘de nieuwe doelgroep op de Halt-praktijk zou hebben’, blijkt volgens de directeur dat de route via Halt ‘substantieel goedkoper en sneller verloopt dan via het Openbaar Ministerie’.
Getekend
Halt is volgens Kruithof de softheid voorbij. De vernieuwing behelst een combinatie van repressie en preventieve activiteiten. ‘Jongeren in een Halt-afdoening worden intensief aangepakt én zij moeten de schade vergoeden. Het voordeel van een Halt-straf is dat je niet je leven lang bent getekend door een strafblad, dat krijg je niet. Voor toekomstige banen en carrière is dat heel belangrijk.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.