Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handhaving op uitkering levert 19 miljoen op

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar van 1.746 burgers de uitkering beëindigd omdat ze er geen recht meer op hadden. Dat heeft de gemeente een besparing van 19,6 miljoen euro opgeleverd.
fraude
Om onrechtmatigheden met uitkeringen op te sporen werkt de gemeente nauw samen met politie en de Belastingdienst. - Foto: Fotolia

Dat is onder meer het resultaat van het zogenoemde project ‘heronderzoeken’, waarbij onder werkzoekenden wordt onderzocht of zij nog recht hebben op een bijstandsuitkering. Dit jaar is door de gemeente Rotterdam van 498 werkzoekenden de uitkering beëindigd.

Boete

Daarnaast heeft de gemeente nog voor 1 miljoen aan boetes uitstaan bij 1.649 Rotterdammers die zich niet aan de informatieplicht hebben gehouden. Zij verzwegen bijvoorbeeld dat zij samenwonen of inkomsten hadden. Behalve de boete moeten zij ook het teveel aan onterecht ontvangen bijstand terugbetalen.

Maatregel

Ook heeft de gemeente 1,7 miljoen euro bespaard door zogenoemde “maatregelen”. Daarmee wordt bedoeld kortingen op de uitkering omdat een werkzoekende zich niet houdt aan de afspraken met de gemeente over werk of re-integratie. Die kortingen gaan van 30% tot 100%. Ze worden opgelegd als uitkeringsgerechtigden bijvoorbeeld niet solliciteren of niet komen opdagen bij een banenmarkt of sollicitatiegesprek. De gemeente legde 3.386 keer een maatregel op bij 2.513 werkzoekenden.

Per 1 april is het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet van kracht, waarmee vier gemeenten hun experimenten met een lichter regime voor bijstandsgerechtigden kunnen uitvoeren. Is een tegenprestatie van de bijstandsgerechtigde nu wel of niet verplicht? lees meer>>

Onrechtmatigheden

Om onrechtmatigheden met uitkeringen op te sporen werkt de gemeente nauw samen met verschillende overheidsorganisaties, zoals de politie en de Belastingdienst. Een speciale politieafdeling brengt ongebruikelijke geldtransacties in kaart. Als hier Rotterdammers met een bijstandsuitkering bij zijn betrokken, wisselt de politie die gegevens uit met de gemeente. De gemeente onderzoekt of de werkzoekende alle informatie heeft doorgegeven.

Veranderingen

Wethouder Struijvenberg van Rotterdam adviseert met nadruk burgers om alle wijzigingen in het leven aan de gemeente door te geven: ‘Mensen vinden het heel logisch om aan de gemeente grote veranderingen in je leven door te geven, zoals trouwen of verhuizen. Als je een uitkering krijgt moet je alle veranderingen doorgeven die van belang zijn voor je uitkering. Als je veranderingen niet doorgeeft en de gemeente komt er zelf achter, riskeer je een boete.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.