Jongeren en gezinnen zijn voor de behandeling en begeleiding bij ernstige gedragsproblemen, psychiatrische stoornissen en verstandelijke beperkingen aangewezen op specialistische zorg. Toch is er voor hen juist ook ondersteuning nodig vanuit reguliere voorzieningen op het gebied van opvoeden en opgroeien, welzijn, onderwijs, wonen, werk en inkomen.
Complex
In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om deze kinderen, jongeren en hun ouders al deze zorg op een samenhangende manier aan te bieden. De problemen van deze groep zijn vaak complex en langdurige zorg of ondersteuning is noodzakelijk. Daardoor is het aantal betrokken instanties groot en strekken ze zich uit over meerdere domeinen. In veel regio’s werken zorgaanbieders inmiddels samen.
Succesfactoren
De Handreiking Integrale Zorg is het resultaat van kennis die tijdens regionale bijeenkomsten is verzameld, aangevuld met literatuuronderzoek. De handreiking biedt voorbeelden van goede samenwerking in verschillende regio’s en beschrijft acht succesfactoren. Ook kunnen organisaties aan de hand van een checklist hun eigen praktijk beoordelen.
Onderzoek
Om inzicht te krijgen in de jeugdzorg deed het onderzoeksbureau B&A voor het ministerie van VWS een onderzoek naar combinaties van zorg bij jeugdigen. De Handreiking Integrale Zorg heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) vorige week van de brancheorganisaties ontvangen.
Bron: VNG/ANP-Photo