Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handvatten voor uitvoering Wmo

Wanneer doe je het goed in de uitvoering van de Wmo? Wie bepaalt dat? En wat is nu eigenlijk kwaliteit? MOVISIE zocht samen met de sociale sector een antwoord op deze vragen in het project Professionaliteit Verankerd. Eind 2012 werd het project afgerond.
Handvatten voor uitvoering Wmo
Foto: Stock.xchng

Het belangrijkste succes van Professionaliteit Verankerd is dat zoveel verschillende partijen samen praktische handvatten ontwikkeld hebben, vindt projectleider Thea Meinema. ‘Onze insteek is altijd geweest om met zoveel mogelijk verschillende mensen in zorg en welzijn te kijken naar wat we samen kwaliteit vinden. De Wmo doet een beroep op zelfredzaamheid en daarvoor is goede kwaliteit van dienstverlening onmisbaar.’



Kenmerken


Veel verschillende groepen hebben hun expertise ingezet voor Professionaliteit Verankerd, legt de projectleider uit. Professionals, cliënten, managers in de welzijnssector, maar ook de ggz, VGN en MEE, hebben meegedacht.’Tijdens verschillende conferenties, Olympiades genoemd, dachten zij gezamenlijk na over kwaliteitskenmerken in de branche. Uiteindelijk zijn er vijf kwaliteitskenmerken ontstaan. Namelijk: eigen kracht versterken, op de vraag af, binden en verbinden, integraal werken, signaleren en agenderen.



Gesprek


Professionals en instellingen kunnen aan de hand van deze kenmerken het gesprek aangaan over de kwaliteit van hun dienstverlening. Zij hebben betrekking op de nieuwe uitdagingen voor de sociale professional, vooral als gevolg van de Wmo, de bakens van Welzijn Nieuwe Stijl, de Kanteling en nieuwe ontwikkelingen rond decentralisaties, transities en transformaties.



Reflectie


Op basis van de kwaliteitskenmerken zijn diverse instrumenten ontwikkeld. Zoals de handreiking Maatschappelijke Ondersteuning, die dieper ingaat op wat een professional kan en moet doen om de Wmo zo goed mogelijk uit te voeren. Ook is er de reflectietool. Deze online test kan de professional in tien minuten invullen. Hij of zij leert zijn/haar sterke punten en ziet ook welke vaardigheden beter kunnen. MOVISIE ontwikkelt momenteel een databank, gekoppeld aan de reflectietool, waarmee professionals zien welke trainingen ze waar kunnen volgen.

Beschrijving

MOVISIE heeft ook diverse praktijkvoorbeelden beschreven die voldoen aan de kwaliteitscriteria van Professionaliteit Verankerd. Op de website staan samenvattingen en uitgebreide beschrijvingen van 28 projecten in het land die volgens MOVISIE ‘goede praktijken’ zijn. ‘De kern van dit project was dan ook altijd dat de professional uiteindelijk de belangrijkste schakel is.’



Wiel uitvinden


Meinema hoopt dat er in de toekomst minder steeds opnieuw het wiel uitgevonden wordt. ‘Er is al heel veel beschikbaar, en een van onze belangrijkste taken is nu ervoor zorgen dat het ook in de toekomst goed gebruikt wordt. Mijn verwachting is dat het Actieprogramma Professionalisering Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, daar een belangrijke bijdrage aan levert.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.