Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Harde klappen voor zorg en welzijn in de G4

Veel bezuinigingen en weinig lastenverzwaringen. Zo willen de colleges van de vier grote gemeenten hun huishoudboekje op orde krijgen, blijkt uit een steekproef van Gemeente.nu. Zorg en welzijn krijgen de hardste klappen.
Harde klappen voor zorg en welzijn in de G4

De grote gemeenten snijden vooral in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), het armoedebeleid en de cultuursubsidies. Voor deze steekproef zijn de collegeakkoorden en jaarverslagen van de vier grootste gemeenten gebruikt: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De bevindingen van Gemeente.nu zijn in lijn met een deze week gepubliceerde analyse door de consultants van HEC en ROI. Uit hun analyse blijkt dat de dertig grootste gemeenten samen voor zeker 900 miljoen euro gaan bezuinigen.
 
Programmapunten
Gemeente.nu bekeek programmapunten die nog vertaald moeten worden in beleidsmaatregelen. Daarin kunnen de gemeenteraden nog een sturende rol spelen. Uit de analyse blijkt dat er weinig extra belastingen worden geheven en de grote gemeenten zich vooral richten op het beperken van de uitgaven. Amsterdam wil de komende periode voor 210 miljoen euro gaan snijden in de kosten, aanzienlijk minder dan de eerder berekende 620 miljoen. Utrecht houdt rekening met een bezuiniging van 50 miljoen. Dit wel uitgesmeerd over acht jaar tijd en dat vanaf 2012.

Externen
Gaan de gemeenten ook bezuinigen op de eigen organisatie en minder externen inhuren? Dat zou juist het meeste van alle maatregelen moeten opleveren, maar met deze akkoorden en verslagen is vaak niet hard te maken wat dit zal opleveren. De beleidsterreinen onderwijs en veiligheid ontspringen de bezuinigingsdans nog het meest.

Zorg en welzijn
Ondanks een storm van kritiek moeten zorg en welzijn het ontgelden. Dit gaat niet van harte, blijkt uit de coalitieakkoorden. Rotterdam wil met haar collegeprogramma de hardste klappen bijvoorbeeld opvangen door “gebieds- en resultaatgericht” te werken met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Gemeente.nu

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.