Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft cliënten met verstandelijke beperking kan zonder medicijnen

Bij bijna 50 procent van de cliënten met een ernstige verstandelijke beperking die meededen aan het onderzoek naar afbouw van psychofarmaca, is de medicatie afgebouwd. Dat is het resultaat van een intensief project. ‘Nauwe afstemming tussen professionals en ouders is nodig.’

Het project is uitgevoerd door zorgorganisaties Sherpa en Amerpoort. De resultaten zijn opmerkelijk: Bij 60 cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag werd na uitvoerig medisch onderzoek begonnen de medicatie af te bouwen. Het resultaat: bij bijna de helft van de onderzochte groep bleek volledige afbouw of optimalisatie van medicatie mogelijk. ‘Cliënten zijn alerter, levendiger, tonen meer emotie en kunnen zelfstandiger functioneren’, volgens AnnePauline Cohen, leider van het project “Zinnig en Zuinig met psychofarmaca”.

Psychofarmaca

In de gehandicaptenzorg wordt psychofarmaca vaak voorgeschreven om moeilijk gedrag te bestrijden. Het medicijngebruik van cliënten kan leiden tot schadelijke bijwerkingen, zoals gewichtstoename, verstoorde stofwisseling, hart- en vaataandoeningen, botontkalking en neurologische aandoeningen. Voor sommige cliënten kan ook een alternatief medicijn, dat is gebaseerd op een juiste psychiatrische diagnose, een verbetering zijn, volgens Cohen.

Afbouwen medicatie

Het afbouwen van medicatie bij cliënten met een complexe verstandelijke beperking vraagt nauwe afstemming tussen professionals, familie en de cliënt zelf. Een van de betrokken ouders zegt: ‘Het was soms flink zoeken met elkaar, maar het is gelukt. Dankzij het team dat er voor ging, en een zeer betrokken gedragskundige. Ik herken mijn dochter van vroeger weer.’

Hoe handel je als een cliënt gedrag vertoont dat je niet begrijpt? Een andere overlegstructuur kan je verder brengen dan meer personeel. Lastige cliënt moet gedeeld probleem worden. lees meer>>

Vilans

Kenniscentrum Vilans werkt mee in het project voor vermindering van medicatie. Vanaf begin dit jaar heeft Vilans het landelijk programma “Beter af met minder” gelanceerd. Samen met de projectleider van Amerpoort en Sherpa ontwikkelt Vilans een e-learning module voor gedragskundigen en begeleiders die de medicatie van hun cliënten willen afbouwen.

Probleemgedrag

Volgens Vilans moet de aanpak voor het terugdringen van psychofarmaca gericht zijn op het beter begrijpen van en inspelen op probleemgedrag. Er zijn twee belangrijke voorwaarden, aldus Vilans:
– Kennis: medewerkers kennen de oorzaken van het probleemgedrag van een cliënt en weten welke alternatieve interventies er zijn om het gedrag te beïnvloeden.
– Inbedding in de organisatie: medewerkers weten hoe ze deze kennis toe kunnen passen, werken multidisciplinair samen en voelen zich gesteund door collega’s, management en familie.

Lees meer over het landelijk programma van Vilans: “Beter af met minder”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.