Door Carolien Stam – Uit deze steekproef blijkt dat 52 procent van de respondenten vindt dat opvoeden geleerd kan worden. Volgens 48 procent is opvoeden vooral iets dat je doet op basis van intuïtie en eigen inzichten. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin reageert: ‘Intuïtie is ontzettend belangrijk in de opvoeding, maar niet altijd voldoende. Volgens Rouvoet ‘is het goed als ouders geregeld nadenken over wat voor de ontwikkeling van hun kind het beste is. Hoe ouders meer kennis krijgen over opvoeding moeten zij vanzelfsprekend helemaal zelf bepalen.’
Terughoudend
Minister Rouvoet is terughoudend om opvoedingskennis en – vaardigheid aan ouders op te leggen. Uit de steekproef van Diekstra en De Ruiter blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse ouders het ‘leren opvoeden’ ook niet nodig acht. De onderzoekers deden het onderzoek voor de gemeente Den Haag en de Provincie Zeeland via de website van dagblad De Telegraaf. ‘Ondanks de ruim 2200 deelnemers kan daarom geen landelijke representativiteit worden geclaimd,’ aldus de onderzoekers.
Streng
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat mannen en ouderen – meer dan vrouwen en jongeren – geloven in een strenge opvoeding. Het merendeel van hen vindt ook dat ouders strafbaar zijn als hun kinderen ontsporen. Het blijkt dat dit juist ook de ouders zijn die minder vaak zelf advies hebben gezocht over de opvoeding van hun kinderen.
School en sport
Ouders vinden ook dat scholen en sportverenigingen een opvoedende taak hebben. Maar die rol wordt door ouders vooral beperkt tot het aanleren van sociale en emotionele vaardigheden in de school- en sportomgeving. Overigens overschatten de meeste respondenten de invloed van deelname aan sport op het sociale gedrag van kinderen buiten het speelveld, aldus Diekstra en De Ruiter.
Opvoeddebat
Minister Rouvoet heeft vrijdag 15 mei – de internationale dag van het gezin – het startsein gegeven voor het opvoeddebat. De bedoeling is om ouders, maar ook andere opvoeders zoals leraren, begeleiders op een kinderopvang en sportcoaches, binnen gemeenten met elkaar in contact te brengen. Om met elkaar te praten over opvoeden, kennis en ervaring uit te wisselen, om van elkaar te leren en elkaar te helpen bij de opvoeding. Vanaf oktober wordt een estafette van opvoeddebatten in verschillende gemeenten georganiseerd.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.