Het gaat om jongeren tot 18 jaar die gemeentelijke eigendommen hebben vernield. Wie geen excuses wil maken, krijgt alsnog een strafblad. Het is niet ongebruikelijk dat Halt-jongeren hun spijt betuigen aan persoonlijke slachtoffers. Volgens wethouder Eerdmans is het heilzaam wanneer zij ook bij vernieling sorry zeggen tegen de Rotterdamse samenleving. Deze week lazen twee jongeren een excuusbrief voor, omdat zij met vuurwerk een prullenbak hadden vernield.
Vernederd
De Volkskrant vroeg aan socioloog Bas van Stokkom of zo’n verontschuldiging eigenlijk werkt. Van Stokkom vindt het niet eens zo’n slecht idee, mis de overtreder niet vernederd wordt. Een vermanend woord van de wethouder zou wel degelijk invloed kunnen hebben, volgens de socioloog. Vooral omdat Halt-jongeren nog geen verharde criminelen zijn.
Een grote groep kwetsbare jongeren maakt geen gebruik van voorzieningen die er juist zijn om ze te ondersteunen richting werk of terug naar school. Veel sociale diensten zien het niet als hun taak deze jongeren te volgen.
Een gemiste kans, vinden MEE en de Federatie Opvang >>
Samenleving
Critici vinden dat het sorry zeggen slechts een toneelstuk is. Maar volgens de socioloog wordt de wetsovertreder door deze formele excuses er wel aan herinnerd dat de samenleving bepaald gedrag niet accepteert en dat kan volgens Van Stokkom ‘geen kwaad’.
Sociale controle
De overheid probeert op deze manier op te treden als hoeder van de publieke moraal, legt rechtsfilosoof Andreas Kinneging uit verderop in het artikel. Een wethouder probeert jongeren mores bij te brengen, omdat het ouders blijkbaar niet lukt en de sociale controle in de buurt verdwijnt. Kinneging wijst de aanpak van de wethouder niet af, maar vind het wel ‘een beetje kunstmatig’.