Tien jaar geleden begon Utrecht samen met andere steden als experiment met de gratis verstrekking van heroïne op medisch voorschrift, speciaal bedoeld voor zwaar verslaafden bij wie geen enkele therapie hielp. Zij zorgden destijds voor veel overlast, vooral in een tunnel bij winkelcentrum Hoog Catharijne.
Criminaliteit
Volgens Everhardt (D66) is de stad door de komst van de speciale kliniek bijzonder opgeknapt. ‘De criminaliteit die deze groep verslaafden veroorzaakte, is enorm afgenomen en zijzelf zijn erop vooruitgegaan.’ De verminderde overlast is deels ook te danken aan de methadonprojecten in de stad en de hostels voor drugsverslaafden.
Buurtbewoners
In de kliniek in Utrecht zijn sinds 2000 140 langdurig verslaafden behandeld. Op dit moment zijn er 47 patiënten in behandeling. De stad viert in september het 10-jarig bestaan van de kliniek met een symposium. Dan is er ook de mogelijkheid voor buurtbewoners om de kliniek te bezoeken.
Niet cool
Het aantal heroïneverslaafden in Nederland neemt sinds tien jaar behoorlijk af, laat het Trimbos Instituut weten. In 2008 waren er rond 18.000, maar dat is een grove schatting, zegt een onderzoeker bij het instituut. Nieuwe heroïneverslaafden komen er bijna niet meer bij. ‘Het is geen populaire drug onder jongeren. Imago kan daarbij een rol spelen. Heroïne is niet echt cool.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn ook op Twitter >>
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout