Minister Schippers heeft de blokkade voor herstelzorg weer teruggedraaid. De vergoeding voor herstelzorg – tijdelijke opname in een AWBZ-instelling na een ziekenhuisopname – was vanaf 1 januari 2014 niet meer mogelijk. Omdat de AWBZ-aanspraak op zorgzwaartepakket 3 Verpleging en Verzorging voor nieuwe cliënten is komen te vervallen. Daardoor is het voor veel – kwetsbare – patiënten niet mogelijk om voor kortdurend herstel naar een verzorgingshuis te gaan. Het gaat om zo’n 700 tot 1000 indicatieaanvragen voor deze vorm van zorg per maand, volgens berekeningen van brancheorganisatie ActiZ.
Niet thuis
In een brief aan de Tweede Kamer wijst de minister erop dat het ‘nadrukkelijk gaat om een andere groep cliënten dan bedoeld bij het beleid rondom de extramuralisering.’ Bij herstelzorg gaat het om mensen met een kortdurende (intensieve) zorgvraag, als gevolg van verzwakking na een operatie of ziekenhuisopname. Dat zijn vaak alleenstaande cliënten die intensieve zorg nodig hebben na een fractuur, longproblemen of een hartoperatie, ‘waardoor zij gedurende een periode van zes tot twaalf weken niet zelfstandig thuis kunnen verblijven,’ aldus minister Schippers.
Mantelzorg
Volgens Schippers gaat het om circa 400 cliënten per maand die na ontslag uit het ziekenhuis ‘een continuïteitsprobleem’ hebben. Schippers wil een deel van de 11 miljoen euro extra middelen, die beschikbaar zijn uit het begrotingsakkoord voor 2014, inzetten voor ‘het realiseren van goede mantelzorgondersteuning rondom (tijdelijke) opnames. De komende periode zal ik bezien op welke wijze hieraan invulling kan worden gegeven.’