Uit de kritiek op de wet leid ik vooral af dat nog lang niet alle mogelijkheden ervan zijn benut. Het kan nog beter. De Wmo is een uitnodiging aan alle betrokken lokale partijen om aan vernieuwing te werken, traditionele scheidslijnen tussen werksoorten te verbreken en de planningscyclus van de gemiddelde gemeente te doorbreken. In 2008 zal het gaan over de inhoudelijke prestaties van gemeenten. Heerlijk lijkt me dat.
VWS ziet hierin een rol voor zichzelf weggelegd. In 2008 start het ministerie met het programma ‘Vernieuwing en kwaliteit Wmo’. Jet Bussemaker, staatssecretaris van VWS, wil gemeenten zo helpen effectiever de participatie van burgers te bevorderen. Vooral door gerichte aandacht voor toekomstige trends, het opsporen van vernieuwende praktijken, het toegankelijk maken van beproefde kennis en door samen met het werkveld kwaliteitsstandaarden voor professionals te ontwikkelen. Daarmee is er voor het eerst sinds tijden weer volop aandacht voor de rol van de professional. En het lijkt besmettelijk. Ook andere departementen roepen om actieve professionals die weten wat wel en wat niet werkt.
Ik ben benieuwd naar de reacties die het programma zal opleveren. Ongetwijfeld zullen er mensen opstaan die het verhaal van Micha de Winter over het ‘evidence beest’ te pas en te onpas uit de kast halen. Anderen zullen haast Bijbels beweren dat kennis alleen werkt wanneer het geld onder kleinschalige burgerinitiatieven wordt verdeeld. Sommige gemeenten zullen beweren dat ze alles al weten. Al was het maar om het departement en al die adviesbureaus wat op afstand te houden.
Gelukkig zijn er ook nu al positieve reacties te horen. Het werkveld lijkt te beseffen dat dit een uitgelezen kans is om de professional weer beter toe te rusten voor zijn eigenlijke taken. Het beest is los. Mocht u het als lezer van Zorg + Welzijn willen voeden dan hoor ik dat graag van u.
Jan de Wild, Directielid MOVISIE
MOVISIE Kennis en advies voor maatschappelijke ondersteuning