Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moe van het beroepsgeheim? Deze adviezen helpen je het doolhof uit

Sociaal werkers en andere hulpverleners worstelen nogal eens met het beroepsgeheim. Wat mag je nu wel en wat mag je niet? Jurist gezondheidsrecht Mirthe Maessen geeft adviezen aan de hand van een herkenbare casus.
De gezinsvoogd mag hulpverleners om informatie vragen en de specifieke hulpverlener is verplicht daar antwoord op te geven. De gezinsvoogd moet echter altijd toelichten waarom hij iets nodig heeft. Dat hij de gezinsvoogd is, is geen reden. Foto Pixabay

Waarom is dat beroepsgeheim eigenlijk zo belangrijk? Mirthe Maessen, adviseur juridische en beroepsethische zaken bij de NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijskundigen), krijgt de vraag nog regelmatig. Het beroepsgeheim is er om twee redenen, legt ze uit:

  1. Voor het slagen van een behandeling of begeleiding is vertrouwen nodig. Een individuele cliënt moet zich dus veilig voelen om zijn of haar verhaal te doen.
  2. Het beroepsgeheim heeft ook een maatschappelijk
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.