Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Het ‘Boskoop-model’ lijkt succesvol

Boskoop glimt van trots nu Amsterdam het Boskoop-model heeft omarmd. Ook de hoofdstad gaat thuiszorg bestuurlijk aanbesteden volgens dit model, waarbij afspraken worden gemaakt met zorgaanbieders en de aanbieders intekenen op een convenant voor zeven jaar. Ondertussen zijn ze in Boskoop tevreden over het eerste halfjaar.
Het ‘Boskoop-model’ lijkt succesvol

Aan de muur bij de woonkamerdeur hangen lijsten. Deze lijsten bevatten de dingen die Jessica Buisman elke dag moet doen. Okkie uitlaten 1, Okkie uitlaten 2, vuilnisbak legen, medicijnen niet vergeten, kaarten posten. ‘Okkie, mijn hond, moet ik meerdere keren per dag uitlaten en dat moet ik dus ook meerdere keren noteren’, verklaart Jessica. Dan zijn er nog de paarse, roze en gele briefjes waarop ze soms opschrijft wat ze daarnaast moet doen. Zoals pasfoto’s laten maken en de cd van Guus Meeuwis kopen. ‘Oh die heb ik al, dus die kan weg’, lacht ze.

Jessica Buisman uit Boskoop heeft zelden echt rust in haar hoofd. Structuur vindt ze lastig, en soms is het een chaos bij haar thuis. Dan doet ze deur liever niet open. De woonkamer ziet er vandaag piekfijn uit. Maar er is ook nog die andere kamer, die Jessica soms ‘de zolder’ noemt. Komt ze niet toe aan de was, gaat wat nog gedaan moet worden naar die kamer, zodat ze er niet aan blijft denken.  ‘Door mijn lichamelijke en geestelijke problematiek kan ik veel niet zelf doen. En ik verlies vaak het overzicht. Ik praat nu met jou maar kijk ook steeds naar die planten en prent mezelf in dat ik die nog moet knippen.’
Sinds oktober krijgt Jessica ondersteuning van Karin van der Wouden, een zzp’er die ingehuurd wordt door thuiszorgorganisatie PrivaZorg. De steun van Karin heeft veel kalmte teruggebracht. ‘Sinds 1998 krijg ik al zorg en volgens mij heb ik zeker zestig verschillende hulpverleners over de vloer gehad. Heel vermoeiend. Maar met Karin was de klik er gelijk. Ze luistert, laat me mijn eigen leven leiden en weet hoe ze me kan raken.’ Dat Boskoop voor bestuurlijke aanbesteding met een looptijd van zeven jaar koos, vindt ze dan ook heel prettig, want dat betekent dat Karin haar voor langere tijd kan blijven ondersteunen.

Toen Karin en Jessica elkaar in oktober leerde kennen, maakten ze samen een plan om de balans terug te brengen. ‘Vooral de woonkamer is voor haar belangrijk’, legt Karin uit. ‘Als die schoon en overzichtelijk is, geeft dat haar rust. En als is afgesproken dat we deze week de keukenkastjes doen maar ze zit ineens met iets anders in haar maag, krijgt dat voorrang.’

Convenant
Dat Karin Jessica op deze manier kan ondersteunen is een rechtstreeks gevolg van de manier waarop de gemeente Boskoop de thuiszorg heeft geregeld. De gemeente heeft een zevenjarig convenant met vijf zorgaanbieders afgesloten. Daarnaast is met elke zorgaanbieder een aparte overeenkomst afgesloten. Met dit model – de zogenaamde bestuurlijke aanbesteding, waarin de Europese aanbestedingsregels maar beperkt gelden – wordt gewerkt sinds 1 januari 2011. De eisen die in het gezamenlijke convenant gesteld zijn, verschillen volgens gemeente en zorgaanbieders nauwelijks van de eisen die golden tijdens de vroegere, reguliere aanbesteding. De tarieven die organisaties mogen hanteren verschillen wel per organisatie, cijfers daarover wil men echter niet geven. Bijzonder in het Boskoop-model is de nadruk op het Zorgleefplan.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 6, juni 2011.

2 REACTIES

  1. Jammer dat dit model de klachten die ik al zovaak als consulent mantelzorg hoor niet voorkomt. Dit keer in de prive situatie; bij mijn schoonmoeder (80+) werd een hulp in de huishouding gestuurd die nog net wist dat je met een stofzuiger de vloer kunt doen, maar een wc borstel nog nooit had gezien. Na de uitleg van mijn schoonmoeder lukte het schoonmaken redelijk. Maar het op tijd komen niet. Toen heeft mijn schoonmoeder de hulp maar opgezegd. Ze mocht een klacht in dienen…..

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi dat het Boskoop goed af gaat, bestuurlijk aanbesteden met convenanten. Inmiddels heb ik het model weer verder laten evolueren. In een aantal andere gemeenten lopen nu bestuurlijke aanbestedingen waarbij wij convenanten aan het uitonderhandelen zijn waarvan de inhoud zeker gaat afwijken van eerder aanbesteedde overeenkomsten. De nadruk gaat richting procesafspraken, prestatieafspraken worden modulair. Daarmee wordt het mogelijk in te spelen op ontwikkelingen als overhevelingen uit de AWBZ, het Bestuursakkoord en koppelingen met aanpalende beleidsterreinen. De looptijden lopen ook al op naar 10 jaar. De gesprekken worden ook steeds inhoudelijker en intensiever. Voor de geinteresseerde verwijs ik voor meer info naar mijn website: http://www.timrobbe.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.