Geld aanvragen voor NLdoet 2024
Het Oranje Fonds heeft de zoektocht naar activiteiten voor NLdoet 2024 geopend. Sinds woensdag kunnen maatschappelijke organisaties hun activiteiten voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland weer aanmelden. Stichtingen, verenigingen en andere initiatiefnemers kunnen daarmee een bijdrage van maximaal 350 euro aanvragen voor bijvoorbeeld catering en materialen. Dit is mogelijk tot en met 31 januari 2024. NLdoet 2024 wordt volgend jaar op 15 en 16 maart gehouden.
Lees ook: Cliënt zonder cent? Op deze 18 fondsen kun jij een beroep doen
Niet veilig in de jeugdzorg
Ruim een derde van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar die te maken heeft met jeugdzorg voelt zich daar niet veilig. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Jeugdstem, de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Het onveilig voelen komt onder meer door het langdurig afzonderen van kinderen en jongeren, intimidatie of onheuse bejegening door medewerkers of door jongeren onderling, het verblijf op locaties waar sprake is van drugsgebruik of -handel en fysiek, psychisch of verbaal geweld. Jeugdstem is daarom ook de campagne ‘Voel jij je niet veilig in de jeugdzorg?’ gestart. In de campagne wordt opgeroepen in actie te komen en onveiligheid te melden.
Alternatieven voor dwang in de ggz
Er moet meer aandacht en ruimte komen voor het belang van relaties in de psychiatrische zorg. Dit kan helpen om een crisis op te vangen zonder (gedwongen) opnames of andere dwangmaatregelen. Dat stelt onderzoeker Christien Muusse in haar proefschrift dat zij komende week aan de Universiteit van Amsterdam verdedigt. In haar onderzoek vergelijkt Muusse de zorg voor mensen die in een psychiatrische crisis dreigen te belanden in Utrecht en het Italiaanse Triëst en wat betrokkenen zien als goede zorg. Vooral wanneer iemand afstevent op een mogelijke crisis zijn persoonlijke connecties van groot belang. De uitkomsten kunnen helpen bij het nadenken over alternatieven voor dwang in de ggz.
Het Grote Zorgdebat op maandag 13 november
Op maandagavond 13 november debatteren 9 kandidaat-Kamerleden van 9 politieke partijen over hun ideeën voor de toekomst van de zorg. Preventie is een van de onderwerpen die aan bod komen. Ook gaan de kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over de arbeidsmarkt, passende zorg en de impact van vergrijzing. Het Grote Zorgdebat 2023 vindt plaats in het Beatrix Theater in Utrecht en is onder leiding van Donatello Piras en Suse van Kleef.
Moeilijk bereikbare groepen
Hoe kom je als overheid in contact met moeilijk bereikbare groepen? Het is een vraag waar veel overheden mee worstelen en een vraag die tijdens de coronacrisis extra actueel bleek. Sociaal Werk Nederland en onderzoeksbureau Labyrinth zijn dieper in die kwestie gedoken door in vijf gemeenten een pilot uit te voeren met de lokale sociaalwerkorganisatie. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in deze handreiking. De voornaamste conclusie? Sluit aan bij de leefwereld en investeer in een sterke en duurzame sociale infrastructuur.
Lees ook dit premium stuk: ‘NOS is fake news’ en andere complottheorieën, zo ga je er mee om
Week van de Pleegzorg
De Week van de Pleegzorg is in volle gang. Met deze week wil Jeugdzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. In het hele land zijn daarom informatiebijeenkomsten gepland voor mensen die meer willen weten over pleegzorg of overwegen om pleegouder te worden. Ken je mensen in je netwerk die daar mogelijk interesse in hebben? Wijs ze op deze informatieavonden. De data en tijden vind je op de website van de pleegzorgorganisatie in jouw regio. Tijdens de Week van de Pleegzorg worden pleegouders ook in het zonnetje gezet.
Oplossing voor schaarste in de wijkverpleging?
De schaarste in de wijkverpleging kan worden verminderd door passender inzet van wijkverpleegkundigen. Door meer gebruik te maken van hulpmiddelen en het overdragen van zorgtaken aan helpenden, kan de wijkverpleging toegankelijk blijven voor iedereen die dat nodig heeft en wordt voorkomen dat minder wijkverpleging uit het basispakket kan worden vergoed. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in het advies ‘Verdeling van schaarste in de wijkverpleging’. Het advies is van groot belang: als de wijkverpleging niet voldoende zorg kan leveren, zijn vooral kwetsbare groepen mensen daarvan de dupe. Denk aan ouderen, mensen met ernstige (chronische) aandoeningen en mensen in de laatste levensfase.
Ook handig: lees hier het weekoverzicht van vorige week terug.