Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In 5 minuten bijgepraat over het laatste nieuws in het sociaal domein

In de 8e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over lessen van het Utrechtse herhaalde daklozenbeleid, onderzoek naar jongeren met een lvb en hun relaties, en waarom de Zeeuwse is politie in actie komt tegen flakka-gebruik.
laatste nieuws sociaal domein

Onderzoek naar jongeren met licht verstandelijke beperking en relaties

Rutgers, Atria en COC doen onderzoek naar daten en relaties bij jongeren (16-23) met een licht verstandelijke beperking. Het doel is preventieve interventies te ontwikkelen tegen partnergeweld. Professionals worden gevraagd voor gesprekken en vragenlijsten. Lees hier verder.


Lessen van het Utrechtse herhaalde daklozenbeleid

Onderzoek naar de effectiviteit van Utrechts daklozenbeleid toont aan dat tijdig aanbod van permanente huisvesting en ondersteuning herhaalde dakloosheid kan voorkomen. Lees hier verder.

Lees ook ons premium artikel over hulp aan zwerfjongeren: 7 lessen over hulp aan zwerfjongeren: ‘Ze horen niet thuis in de maatschappelijke opvang’. 


Veilig Thuis Twente krijgt extra budget

Veilig Thuis Twente krijgt €560.000 voor personeel en onderzoek om de stijging van meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld aan te pakken. Het is niet zoveel als de gehoopte 1 miljoen euro, maar met de 560.000 euro kan Veilig Thuis Twente in ieder geval maatschappelijk werkers en een teamleider aannemen en de wachtlijst helpen terugdringen. Lees hier verder.


Stijging zelfdodingen onder Amsterdamse jongeren

GGD Amsterdam maakt zich zorgen over de 40% stijging van zelfdodingen onder jongeren onder de 30 jaar in 4 jaar. Oorzaken zijn o.a. psychische problemen, prestatiedruk, financiële problemen en social media. Lees hier verder.


Zeeuwse politie actief tegen flakka-gebruik

Het aantal incidenten met flakka-gebruikers neemt toe in Zeeland, waar de politie in zeven maanden tijd 115 keer moest optreden tegen mensen die onder invloed van deze zogenoemde zombiedrug waren. Flakka veroorzaakt onvoorspelbaar en soms agressief gedrag. Emergis Verslavingszorg in de regio ziet ook een stijging van verslaafden, zowel chronische gebruikers als nieuwkomers die aan flakka verslaafd raken. De drug, een goedkope designerdrug, staat bekend om zijn extreme verslavende eigenschappen. In Nederland is het minder krachtig dan in de Verenigde Staten, waar het als een zombiedrug wordt beschouwd. De behandeling van flakka-verslaafden is vergelijkbaar met andere verslaafden, maar vereist meer aandacht voor de onberekenbaarheid en het sterke verlangen naar gebruik, vanwege ernstige symptomen zoals dunheid, longklachten en waanideeën. Lees hier verder.


Overheid moet femicide veel harder aanpakken

Geweld tegen vrouwen in de relationele sfeer moet harder worden aangepakt, stelt Caroline Aafjes-van Aalst in een opiniestuk in het AD. Bij elk parket in het land zou een officier van justitie moeten zijn die zich speciaal richt op femicide. Lees hier verder. 

Lees ook: wat je als sociaal werker moet weten over femicide 


Oproep: Maatschappelijke dialoog ouder worden

In 2024 worden bijeenkomsten georganiseerd onder de noemer ‘Krachtig ouder worden: Praat vandaag over morgen’. Seniorencoalitie roept op tot het organiseren van dialoogbijeenkomsten. Lees hier verder.


VNG: nieuwe eigen bijdrage Wmo te laag

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is kritisch over het voorstel om per 2026 weer een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de Wmo in te voeren, met een maximum van 275 euro per maand voor hogere inkomens. De VNG verwacht dat dit voorstel een te beperkt effect zal hebben op het gedrag van mensen in hogere inkomensgroepen. Sinds de invoering van het abonnementstarief is het aantal mensen dat gebruikmaakt van huishoudelijke hulp in de hogere inkomensklasse verdubbeld, wat leidde tot zorgen en kosten voor gemeenten. De VNG stelt dat het voorgestelde maximumtarief van 275 euro per maand niet voldoende is om hogere inkomens te stimuleren om zelf ondersteuning te regelen, waardoor de gesubsidieerde hulp vanuit de Wmo blijft toenemen. De gemeentekoepel dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar het gedragseffect van het voorgestelde systeem, inclusief het maximumtarief van 275 euro. Lees hier verder.


Podcast: Movisie – Suïcidepreventie Centrum

De podcast bespreekt het werk van de Stichting Suïcidepreventie Centrum, die ondersteuning biedt aan mensen met suïcidale gedachten en hun naasten. Lees hier meer.


Proef Schuldenvrij Leeuwarden verloopt moeizaam

Het experiment Schuldenvrij Leeuwarden ondervindt moeilijkheden, meldt de Leeuwarder Courant. Het heeft een langdurig voortraject en een lager budget dan gepland. Het plan, gesteund door de gemeenteraad in september 2022, beoogde de aflossing van restschulden door de gemeente voor inwoners die schuldregelingen troffen met de Kredietbank Nederland. Maar het begeleiden van deelnemers door ervaringswerkers is nog niet begonnen. Het burgerinitiatief, genaamd SchuldenvrijLWD, uit kritiek op de trage voortgang, aangezien het streefdoel van honderd deelnemers nog niet is bereikt en het voortraject langer duurt dan verwacht, wat als onwenselijk wordt beschouwd. Eind januari waren er slechts 29 deelnemers. Wel zitten er vijftig mensen in het voortraject, dat vier of vijf maanden duurt. Lees hier verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.