Het laatste nieuws in het sociaal domein
Met deze week:
- De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ziet nieuwe afspraken voor Wzd niet zitten.
- Geen BKR-registratie meer na schuldhulp
- Knelpunten voor mensen met complexe psychische problemen in beeld
- Grote verschillen in gemeentepolissen voor minima
- De kijktip voor deze week
Lees snel verder om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws in het sociaal domein.
VGN ziet nieuwe afspraken Wzd niet zitten
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ziet de afspraken voor de fundamentele herziening van de Wet zorg en dwang (Wzd) niet zitten. Voorzitter Boris van der Ham heeft dat in deze brief aan minister Langdurige Zorg Conny Helder laten weten. Volgens Van der Ham hebbend de leden van VGN nog steeds te veel last van de hoeveelheid administratieve lasten. ‘Hierdoor kunnen onze medewerkers niet doen wat zij willen doen: bewoners en andere cliënten goede zorg en ondersteuning bieden.’
Waarom de Wet zorg en dwang complex en onuitvoerbaar is en cliënten onvoldoende bescherming biedt, kun je in dit premium verhaal lezen.
Primeur in Zutphen: einde aan BKR-registraties
Positief nieuws voor inwoners van de gemeente Zutphen die een schuldhulptraject van de gemeente hebben afgerond. De Gelderse gemeente heeft – als eerste gemeente in Nederland – besloten dat zij na afloop van een schuldhulptraject de BKR-registratie verwijdert in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Dat is gunstig, want wie een schuldhulptraject afrondt, staat over het algemeen daarna nog vijf jaar geregistreerd bij het BKR. Hoewel je dan schuldenvrij bent, ondervind je nog steeds nadelige gevolgen van oude schulden. Een hypotheek afsluiten is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk, net als bijvoorbeeld het beginnen van een eigen bedrijf. In Zutphen is dat dus verleden tijd.
Knelpunten voor mensen met complexe psychische problemen in kaart
We schieten als Nederlandse samenleving ernstig tekort bij de zorg aan mensen met complexe psychische problemen. Dat concludeert Zorginstituut Nederland in het ‘Signalement Passende zorg voor mensen met psychische problemen: niemand kan het alleen’. Het Zorginstituut komt daarin met adviezen om de zorg en ondersteuning voor mensen met complexe psychische problemen toegankelijker te maken. Er wordt onder andere gepleit voor meer ruimte voor laagdrempelige ondersteuning aan mensen in hun eigen omgeving.
Om dat te vergemakkelijken, moet allereerst psychische kwetsbaarheid beter bespreekbaar en daarmee normaler worden in de samenleving. Daarnaast moeten er meer laagdrempelige steunpunten komen. Het Zorginstituut pleit ervoor dat gemeenten en maatschappelijke organisaties meer (financiële) experimenteerruimte krijgen om deze steunpunten op te zetten. Lees hier het hele rapport en de aanbevelingen.
Grote verschillen in polissen voor minima
Goed om te weten als sociaal werker: als je cliënt een laag inkomen heeft of chronisch ziek is, kan hij/zij in veel gemeenten een collectieve zorgverzekering afsluiten. De cliënt betaalt dan minder premie, omdat de gemeente meebetaalt aan de premie voor de aanvullende verzekering. De premie van zo’n gemeentepolis verschilt echter flink per gemeente, zo bleek deze week uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. Voor de uitgebreidste polis betaal je in Middelburg bijvoorbeeld 173,23 euro per maand en in Maastricht 223,65 euro per maand. Dat is een verschil van meer dan 600 euro per jaar.
Kijktip: 100 dagen in de wijk
Hoe is het om te wonen en werken in het Haagse Laak, dat ook wel de ‘vergeten wijk’ wordt genoemd? In de vijfdelige VPRO-serie 100 dagen in de vergeten wijk gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul de komende weken aan de slag als stagiairs sociaal werk bij welzijnsorganisatie Wijkz. De serie is afgelopen woensdagavond van start gegaan op NPO3.
Je kunt de aflevering hier terugkijken.