Het laatste nieuws in het sociaal domein
Met deze week:
- Veel Nederlandse leerlingen hebben onvoldoende leesvaardigheid
- Stuur een kerstkaart naar een eenzame oudere
- Verzorgende IG Joep van Poorten is Opinieleider in de Zorg 2023
- Campagne #durftezien van start: ‘Niet wegkijken van seksueel misbruik
- Financieel fit blijven als sociaal werker
- Luister- en kijktip van de week
1 op 3 15-jarige leerlingen heeft onvoldoende leesvaardigheid
1 op de 3 15-jarige leerlingen in Nederland heeft onvoldoende leesvaardigheid. Dat blijkt uit het onderzoek Programme for International Student Assement (PISA). Onderzoekers vergelijken 15-jarigen wereldwijd, waaronder in 14 Europese landen. De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarige leerlingen daalt al jaren, maar deze daling is wel heel heftig, vindt Stichting Lezen en Schrijven.
Veel Nederlandse 15-jarigen blijken bovendien onvoldoende rekenvaardigheden te hebben. Vorig jaar september maakte Stichting Lezen en Schrijven bekend dat 1 op de 9 ouders met minderjarige kinderen zelf moeite heeft met lezen en schrijven. Hun kinderen beginnen vaker met een taalachterstand aan de basisschool. Alleen als van jongs af aan geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden), is deze trend om te buigen, schrijft directeur-bestuurder Geke van Velzen.
Lees ook Laaggeletterdheid wordt vaak verhuld, maar er zijn veel signalen die jij kunt herkennen
Stuur eenzame oudere een kerstkaart
Het is weer de tijd van het jaar om kerstkaarten te schrijven, en dat kan zoals elk jaar ook aan een eenzame oudere. Het Nationaal Ouderenfonds roept iedereen op om op vrijdag 8 december, De Dag van de Kerstkaart, een kaartje met een warme kerstgroet voor een oudere te sturen. ‘Alle kaarten die het Ouderenfonds ontvangt, worden door vrijwilligers gesorteerd en door de postbezorgers van PostNL bij zorgcentra in het hele land bezorgd. Aan de actie doen 1.200 basisscholen mee. De leerlingen ontvangen een gratis lespakket met kerstkaarten en lesmateriaal over eenzaamheid en hoe je een kaart moet schrijven en versturen. Vaak bezorgen de kinderen de kaarten ook zelf bij zorgcentra bij hen in de buurt.’
Zo doe je mee
Het is de negende keer dat het Ouderenfonds samen met het PostNL Bijzondere Momenten Fonds en Kidsweek de Grote Kerstkaartenactie organiseert. Vorig jaar werden er ruim 300.000 kaarten verstuurd. Zo doe je mee:
- Kies een mooie kaart uit of maak er zelf één of twee, of een heleboel.
- Schrijf een warm berichtje voor een oudere. Deel jouw favoriete kerstliedje of stel een vraag. Wat is uw warmste herinnering aan de feestdagen en wat staat er dit jaar op het menu? Als je jouw naam en adres op de kaart vermeldt krijg je misschien wel een kaartje terug.
- Plak een postzegel en stuur de kaart(en) vóór 15 december naar het Ouderenfonds: Het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 115, 3800 AC Amersfoort.
Hier staat meer over de kerstkaartenactie
BroederJoep is de Opinieleider in de Zorg 2023
Verzorgende IG Joep van Poorten is woensdag 6 december verkozen tot de nieuwe Opinieleider in de Zorg van 2023. Joep, op social media beter bekend als @BroederJoep, kreeg meer stemmen dan de andere genomineerden: verpleegkundige in de wijk Jennifer Bergkamp en verpleegkundig specialist Anita de Vette. De verkiezing is een initiatief van vakbond NU’91, vakblad voor verpleegkundigen Nursing en het tijdschrift TVV voor verzorgenden.
Zeggenschap bevorderen
De Helmondse Joep van Poorten werkt op een psychogeriatrische afdeling. Hij is bekend van TikTok en Instagram, waar hij video’s post over zijn belevenissen op zijn werk. Joep volgt Saskia van Witzenburg op, die de titel in 2022 in de wacht sleepte. Naast de titel én een award, nam Joep een opleidingsbudget van 1000 euro in ontvangst. Als opinieleider kom je zichtbaar op voor je beroepsgroep, durf je je daarover op een krachtige manier uit te spreken én draag je bij aan een positieve verandering van het vak. De verkiezing van Opinieleider in de Zorg werd in 2022 in het leven geroepen om de zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden nog verder te bevorderen.
‘Mensen aansporen om in de zorg te gaan werken’
Volgens de jury is de grote zichtbaarheid van Joep op online platforms een enorme kracht. Hiermee bereikt hij als opinieleider een groot deel van de (potentiële) beroepsgroep. Daarnaast inspireert hij, met zijn vaak ludieke en zeer toegankelijke video’s over de zorg, andere zorgprofessionals. Zelf zegt Joep over het opinieleiderschap: ‘Ik breng op een leuke manier de zorg naar buiten, met de mooie en minder mooie kanten. Hiermee spoor ik mensen aan om in de zorg te gaan werken én geef ik werkplezier aan zorgverleners.’
In totaal brachten ruim 4200 zorgprofessionals in de publieksronde hun stem uit op hun favoriete opinieleider. De jury bestond uit voorzitter Sander de Hosson (longarts en oprichter van Carend) Michel van Erp (hoofd communicatie van NU’91), Margot Hamel (adjunct-hoofredacteur van Nursing), Rhijja Jansen (hoofdredacteur van TVV) en Saskia van Witzenburg (Opinieleider in de Zorg van 2022).
Campagne #durftezien: ‘Durf seksueel misbruik van kinderen onder ogen te zien’
Stichting Wij zijn M, het Centrum Seksueel Geweld en de zedenrechercheurs die het kinderboek ‘Sam en het niet leuke geheim’ schreven, doen een oproep aan het grote publiek: kijk niet weg van seksueel misbruik van kinderen, maar durf het onder ogen te zien. De campagne #durftezien, die op maandag 11 december van start gaat, krijgt onder meer aandacht via een video waarin twintig bekende Nederlanders een oproep doen. Onder anderen Humberto Tan, Karin Bloemen, Femke Halsema, Bobbi Eden, Birgit Schuurmans, Art Rooijakkers en Beau van Erven Dorens werken aan deze video mee. De campagne #durftezien komt verder tot uiting in boodschappen via social media en een speciaal daarvoor ingerichte campagnepagina: www.centrumseksueelgeweld.nl/durf-te-zien
‘We willen mensen wijzen op de pijn van slachtoffers’
‘Het grootste probleem rondom seksueel misbruik van kinderen, is onze eigen afweer’, zegt Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld. ‘We willen en kunnen niet geloven dat het bestaat, we kijken liever weg. En als er dan een verhaal over misbruik naar buiten komt, zijn we verbaasd, verbijsterd, oordelend en verontwaardigd. Met de campagne #durftezien vragen we mensen na te denken over wat hun ongemak en wegkijken kan doen met slachtoffers. We willen mensen wijzen op de pijn van slachtoffers over het niet gehoord en gezien worden.’
‘Seksueel misbruik wordt vaak gepleegd door mensen die we aardig vinden’
Initiatiefnemer en ervaringsdeskundige Mandy Sleijpen van Stichting Wij zijn M vindt dat er een realistischer beeld moet komen als het gaat om seksueel misbruik van kinderen. ‘We hebben het altijd over vieze, enge mannen in de bosjes, maar laten we dat beeld nu eens loslaten. Laten we erkennen dat seksueel misbruik in de meeste gevallen gepleegd wordt door mensen die we kennen en die we aardig vinden. Ik werd als kind ook gewaarschuwd voor die vieze, enge man. Maar mijn opa was geen vieze, enge man. Hij was mijn opa. En dus wist ik niet dat wat er met mij gebeurde seksueel misbruik was. We moeten kinderen een realistisch beeld meegeven, zodat kinderen die misbruikt worden, weten dat wat er met hen gebeurt niet oké is.’
Tijdens het lanceringsmoment op maandag 11 december in De Kleine Komedie in Amsterdam vindt, onder leiding van Jojanneke van den Berge, een driegesprek plaats tussen klinisch psycholoog Iva Bicanic, ervaringsdeskundige Mandy Sleijpen en zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaessen.
Lees ook dit interview met Mandy Sleijpen, over hoe ze misbruikt werd door haar opa, en hoe ze zich nu inzet voor andere slachtoffers van seksueel misbruik: ‘Vanaf het begin van het misbruik dacht ik: oei, het ligt aan mij’
En lees Zedenrechercheurs schreven een boek over seksueel misbruik: ‘Al helpen we er maar één kind mee’
Worstel je met een niet leuk geheim? Praten helpt enorm. Dat is de boodschap van het kinderboek Sam en het niet leuke geheim, het debuut van zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaessen.
Financieel fit blijven: 200 ideeën van collega’s
Hoe blijf je financieel fit als sociaal werker? De 200 ideeën van collega’s in zorg en welzijn geven je daar misschien inspiratie voor. Deze ideeën zijn gedeeld op een platform dat gelanceerd is door PGGM&CO en PFZW.
‘De 100 beste financieel fitte ideeën bepaalden medewerkers zelf door deze te liken. Absolute nummer één met 561 likes is het idee van Ramona, verpleegkundige in Bernhoven Ziekenhuis: meedoen aan prijsvragen loont. Ramona: ‘Hoe meer je meedoet aan prijsvragen, hoe vaker het lukt te winnen. Je bespaart daardoor niet alleen, maar je maakt ook familie of vrienden blij door gewonnen prijzen als cadeautje weg te geven. Geweldig dat ik met mijn idee voor mijn afdeling een financieel seminar van Annemarie van Gaal win!’
De vakjury bestaat uit ondernemer en budgetcoach Annemarie van Gaal; Hoofd Wijzer in Geldzaken Christian Meijer en Iris Top, adviseur bedrijven bij Geldfit. Zij kozen Gabi, Ambulant persoonlijk begeleider bij Gemiva als winnaar. Zij tipte dat het de moeite waard is om uit te rekenen hoe lang je moet werken voor een impulsaankoop.
Luistertip: Podcast over cliënten begeleiden bij verlies en afscheid nemen
Hoe begeleid je cliënten bij verlies en afscheid nemen? Bijvoorbeeld als een huisgenoot verhuisd of als iemand overlijdt. Maar ook bij het verlies van lichaamsfuncties. Daarover gaat een aflevering van de podcast Mooie Mensen van Dichterbij, organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Limburg, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.
Uit het persbericht van Dichterbij: ‘Aan het woord komen onder andere geestelijk verzorger Cor Maas en dienstverleningscoördinator Ilse Jans – van Dinther. Cor en Ilse bespreken praktijkvoorbeelden van cliënten die te maken hebben gehad met verlies en hoe ze hen ondersteund hebben bij het afscheid nemen. “Cliënten hebben altijd het recht om afscheid te nemen en moeten daar ook gelegenheid voor krijgen”, zegt Cor. Ilse: “En hoe dat afscheid eruit ziet, is maatwerk.” Ook hoor je ergotherapeut Karlijn Smits – Houtman. Zij komt regelmatig cliënten tegen die moeten leren omgaan met het verlies van lichaamsfuncties. Ze ondersteunt daarbij door passende hulpmiddelen aan te bieden, maar ook door oog te hebben voor wat het verlies met iemand doet.’ De podcast staat op Spotify, zoek op Mooie mensen van Dichterbij.
Kijktip: Teekay, de salto koning
Rapper en breakdancer Teekay uit Eindhoven is bekend om zijn salto’s en vlogs die stof doen opwaaien. Bij de coronarellen in 2021 krijgt hij niet alleen landelijke bekendheid als vlog-verslaggever, maar belandt daardoor ook kort in de cel. Na zijn gevangenisstraf wil Teekay het roer omgooien en vooral een voorbeeld zijn voor andere jongeren. In de film neemt hij ons mee in zijn leven en vertelt hij over zijn jeugd in pleeggezinnen, de fouten die hij heeft gemaakt en over zijn dromen. Waar is Teekay naar op zoek?
Regie: Aiman Hassani
Omroep: HUMAN