1. Gebruik 3-MMC neemt toe
Het gebruik van designerdrug 3-MMC is verboden, toch zijn juist meer jongeren de verslavende drug gaan gebruiken. Een derde van de jongeren tussen de 16 en 35 jaar die uitgaan zegt de drug vorig jaar te hebben gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos instituut. In 3-MMC zitten nieuwe psychoactieve stoffen die qua werking lijken op ‘traditionele’ illegale drugs als bijvoorbeeld xtc en cocaïne. Ook onder minderjarigen wordt 3-MMC steeds normaler, meldt de NOS.
2. Mei Social Vrij
Leuk om je cliënten op te wijzen: Mei Social Vrij. Het idee is om een maand lang geen apps als TikTok, X, Instagram, Telegram en Facebook te gebruiken. Met de actie zetten de initiatiefnemers het onderwerp smartphoneverslaving in de schijnwerpers: meer dan 4 miljoen Nederlanders zijn namelijk ontevreden over hun sociale mediagebruik en willen er regelmatig mee stoppen, blijkt uit recent onderzoek. Op meisocialvrij.nl krijgen deelnemers tips om hun socialmediagebruik te minderen. ‘Een maand geen sociale media is een ideale manier om even afstand te nemen, nieuwe gewoontes te ontwikkelen en simpelweg te ervaren wat het met je doet.’
3. Kennisagenda Palliatieve Zorg
Stichting PALZON heeft de eerste Kennisagenda Palliatieve Zorg gepresenteerd. Jaarlijks overlijden er meer dan 170.000 mensen in Nederland, waarvan circa 105.000 volwassenen sterven aan een aandoening waarbij vaak behoefte is aan palliatieve zorg. Komende jaren neemt de vraag naar zorg in het algemeen verder toe door de vergrijzing en doordat mensen langer leven met een chronische aandoening. De toename van het aantal mensen met een lang ziekteverloop, complexe symptomen en/of kwetsbaarheid leidt ook tot een toename van de behoefte aan palliatieve zorg, verwacht PALZON. De kennisagenda voor de jaren 2024-2028 biedt een actueel en breed gedragen overzicht van voor de praktijk relevante kennisvragen binnen de palliatieve zorg.
4. Jeugdhulp opnieuw gestegen
Het gebruik van jeugdhulp is opnieuw gestegen. In 2023 kregen 474.000 kinderen en jongeren tot 23 jaar jeugdhulp; 10.000 meer dan in 2021. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal jongeren met jeugdhulp komt vooral doordat meer tienermeiden jeugdhulp zonder verblijf kregen. In 2023 kregen 102.000 meiden deze vorm van zorg. Dat zijn er 10.000 meer dan twee jaar eerder. Jongens van 8 tot 12 jaar kregen naar verhouding het vaakst jeugdhulp: bijna 1 op de 4. Dat aandeel is de laatste jaren stabiel.
5. Zorg vraagt aandacht vanwege agressie
Tienduizenden medewerkers in de zorg hebben gisteren om 14.00 uur twee minuten lang het werk neergelegd. Aanleiding hiervoor was het steekincident in een ggz-instelling in Heerlen waarbij op 24 april een verpleegkundig specialist overleed. Met de actie werd respect voor het slachtoffer betoond. Ook werd hiermee aandacht gevraagd voor de toenemende agressie naar zorgverleners.
6. Schuld en boete
In de nieuwe documentaire ‘Schuld en boete’ vertellen hulpvragers en hulpverleners over de impact van schulden. De docu komt in september op televisie, maar is komende maandag al te zien in pakhuis De Zwijger in Amsterdam. In ‘Schuld en boete’ komen vijf mensen met schulden aan het woord die vertellen over hun situatie. Aanvankelijk zijn de schulden klein, maar door vermijdingsgedrag, hoge boetes en incassokosten lopen ze snel op. Na de première op 6 mei volgt een nagesprek met deskundigen en drie hulpvragers uit de documentaire. Deskundigen die deelnemen aan het nagesprek zijn onder anderen Tweede Kamerlid Mohamed Mohandis (GL/PvdA), gerechtsdeurwaarder Paul Otter en expert André Moerman. Wil je naar de voorvertoning? Reserveer dan hier een gratis plekje.
7. Cijfers suïcide stabiel
In 2023 maakten 1.862 mensen een einde aan hun leven, dat zijn gemiddeld ruim vijf zelfdodingen per dag. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt. Bij twintigers en dertigers is het licht toegenomen, bij vijftigers en zestigers licht afgenomen. Het aantal suicides in Nederland is de laatste jaren gestabiliseerd, zegt het CBS dat daarbij rekening houdt met de bevolkingsgroei en de vergrijzing, zodat verschillende jaren met elkaar kunnen worden vergeleken.