1. Welzijn op Recept
In meer dan 175 gemeenten in Nederland wordt Welzijn op Recept uitgevoerd. Dat valt onder meer te lezen in de update van Sociaal Werk Nederland over de laatste ontwikkelingen rondom het thema. Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol.
2. Aanval op incassobureaus
De Consumentenbond opent de aanval op incassobureaus. De bond vindt de incassokosten vaak buitenproportioneel, waardoor mensen met schulden in een neerwaartse spiraal belanden door een ophoping van extra kosten. De incassokosten moeten namelijk door hen betaald worden, niet door de schuldeiser. Lector schulden en incasso Nadja Jungmann van de Hogeschool Utrecht hekelt het gebrek aan afspraken bij 1Vandaag. ‘Het grote probleem van ons incassosysteem is dat er geen spelregels zijn over hoe het geld eerlijk wordt verdeeld, als er nog geen rechter aan te pas komt.’
Lees ook dit interview met Nadja Jungmann: ‘Een dashboard over schulden en de inflatie is heel hard nodig’
3. Eindelijk een verband
Nieuw onderzoek toont aan dat mensen die in armoede leven een grotere kans hebben op depressie en schizofrenie. Andersom hebben mensen met ADHD en schizofrenie vaker geldproblemen. Veel professionals zullen niet opkijken van dit nieuws, maar nu blijkt dit ook uit groot wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is in Nature Human Behaviour. Niet eerder werd dit oorzakelijk verband aangetoond. De bevindingen van dit onderzoek zijn belangrijk voor het beleid en de aanpak van zowel armoede als psychische aandoeningen. Door de wederzijdse invloed kunnen beleidsmakers effectievere interventies ontwikkelen die gericht zijn op het doorbreken van de cirkel van armoede en psychische problemen. Psychiater Marco Boks van Amsterdam UMC bij GGZNieuws: ‘Het onderzoek levert robuust bewijs voor de noodzaak om ook naar sociale factoren zoals armoede kijken, als je je verdiept in de ontwikkeling van psychische aandoeningen.’
4. Mantelzorg moeilijk te combineren
Mantelzorgen heeft veel invloed op je werkende leven. Mantelzorgers hebben een lager uurloon en zijn minder tevreden met hun werk. Dat concludeert socioloog Klara Raiber, die eerder deze maand haar proefschrift verdedigde aan de Radboud Universiteit. Nu steeds meer mensen mantelzorger zijn, is het volgens de onderzoeker tijd voor structurele ondersteuning. ‘De zorg voor vrienden of familie met gezondheidsproblemen vraagt steeds meer van mensen,’ legt onderzoeker Klara Raiber uit. ‘En daarmee heeft mantelzorgen meer impact op andere aspecten van het leven, zoals werk.’ In totaal leveren mantelzorgers 22 miljard euro op jaarbasis in.
5. We bewegen te weinig
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen. Volgens hen heeft de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht, zijn er met name onder jongeren grote zorgen over de mentale gezondheid, en nemen gevoelens van eenzaamheid toe. Ook bewegen Nederlanders steeds minder, wat het risico op chronische ziekten en depressie vergroot.
Wil je weten hoe je je cliënt van de bank af krijgt? Lees deze praktische tips van Aline Slijkerman
6. Zorgzame gemeenschappen
Het ontbreekt aan voldoende toekomstbestendige woon(zorg)vormen voor senioren, nodig om het gat te vullen tussen zelfstandig thuis wonen en verblijf in het verpleeghuis. Er komen vanwege allerlei belemmeringen nauwelijks zorggeschikte woningen voor senioren bij, stelt kennis- en netwerkorganisatie Platform31. Met de toenemende vergrijzing (zo’n 1,6 miljoen 80-plussers in 2040: twee keer zoveel als nu, en ook vaker alleenstaand) groeit het aantal ouderen dat intensieve en complexe zorg nodig heeft. Daarvoor zijn nieuwe geclusterde woonvormen nodig, waarbij meer intensieve zorg in de thuissituatie mogelijk is. Het gaat om nieuwe woonvormen met een plus van betrokkenheid van de gemeenschap, welzijn en zorg. Maar er zijn ook goede voorbeelden, die zijn gebundeld in de publicatie Zorggeschikt wonen voor senioren. Die voorbeelden laten zien dat het daarbij gaat om het creëren van zorgzame gemeenschappen.