Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Zo is er zorgelijk nieuws over het drugsgebruik van jongeren in Geertruidenberg en geven burgers en professionals tips voor betere teksten van de overheid. Ook is er nieuws over suïcidaal gedrag.
Foto Pixabay

1. Grote zorgen over drugsgebruik jongeren in Geertruidenberg

Geertruidenberg is een van de gemeenten waar relatief veel jongeren harddrugs, zoals ketamine, en alcohol gebruiken. Jongerenwerkers van welzijnsorganisatie Surplus en ouders delen hun zorgen in een artikel in BN De Stem. ‘Je hoeft niet meer op straat op zoek te gaan naar een dealer’, schetst jongerenwerker Jamie. ‘Als je behoefte hebt, is het via apps als Snapchat of Telegram zo geregeld. De drempel om drugs te gebruiken wordt daardoor erg laag.’ Een ouder vertelt in hetzelfde artikel: ‘Ze kunnen van alles bestellen en daarna is het bericht weg. Maar er wordt geleverd en de dealers doen alles om de klant verslaafd te houden.’

Behalve harddrugs gebruiken jongeren in Geertruidenberg ook relatief veel alcohol. 42 procent van de tweede, derde en vierdeklassers heeft al minstens een glas alcohol gedronken. In de rest van West-Brabant is dat gemiddeld 32 procent. Het artikel uit BN De Stem is doorgeplaatst op Nu.nl. 

In de documentaire ‘De Chemische Generatie’ wordt de verontrustende toename van drugsgebruik onder jongeren tijdens en na de coronacrisis aan de kaak gesteld. Jongeren die vier jaar geleden nog op weg leken naar een gezonde toekomst balanceren nu op de grens van verslaving. We bespreken de documentaire in de kijktip van de week. Lees ook het Zorg+Welzijn Dossier: Verslaving begrijpen en bespreekbaar maken. We gaan dieper in op de biologische, psychologische en sociale factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van verslaving. Daarnaast richten we ons op het doorbreken van het stigma rond verslaving en het belang van open communicatie.


2. ‘Structurele financiering tussen sociaal en medisch domein lastig’

Sociaal werkers en verpleegkundigen willen natuurlijk graag goed samenwerken. Maar daar moet wel geld voor zijn. En aan dat geld lijkt lastig te komen, blijkt uit nieuw onderzoek. Er bestaan namelijk onvoldoende mogelijkheden voor een structurele vorm van financiering van de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein. Dat is in ieder geval de voornaamste conclusie uit een verkenning van Pieter Hilhorst. Hij voerde deze verkenning uit namens het Ben Sajet centrum en bureau EMMA. Skipr weet meer


3. ‘Nederland blijft achter op het gebied van kinderrechten’

De positie van Nederland op het gebied van kinderrechten is schrikbarend verslechterd. Nederland zakt steeds verder op de Kids Rights Index. Waar we twee jaar geleden nog in de top tien stonden, staan we nu op plek 19 in de algehele ranglijst. Het is tijd dat Nederland actie onderneemt en de rechten van kinderen serieus neemt. Dat schrijft Save the Children op haar website.

De Kids Rights Index is een internationale ranglijst die jaarlijks systematisch meet hoe kinderrechten worden gerespecteerd op verschillende punten. Dit jaar deden 194 landen mee. Er wordt gekeken naar de thema’s leven, gezondheid, onderwijs, bescherming en het creëren van een gunstig klimaat voor de rechten van het kind. Sinds dit jaar is klimaatverandering ook een van de thema’s.

‘Vooral op gezondheidszorg is Nederland gedaald, namelijk met twaalf plaatsen. Dit komt vooral door de afnemende vaccinatiegraad. Ook is de mentale gezondheid van kinderen verslechterd. Verbetering op andere kinderrechten blijft ook uit, zoals kinderarmoede en jeugdzorg, waar kinderen kampen met lange wachtlijsten’, benadrukt Save the Children. De organisatie roept het kabinet op meer te doen voor de rechten van kinderen en hun stem serieus te nemen. Lees hier meer.


4. Verwarde mensen op stations krijgen hulp van Teun

De NS experimenteert met een ‘interventiemedewerker onbegrepen gedrag’. Het idee: verwarde personen op stations helpen vóórdat het misgaat. Het NRC laat zien wat de interventiemedewerker, Teun, 8 jaar hoofdconducteur geweest, precies doet. Luisteren, doorvragen en dan hopelijk een oplossing bieden is kort samengevat zijn dagelijks werk.

‘Door Teuns aanwezigheid nemen de spanningen op het station af, merken andere NS’ers. V&S’ers en conducteurs – stuk voor stuk groetten ze hem – zien hoe verwarde personen rustiger worden zodra „de grote vriendelijke reus” erbij wordt geroepen. Onlangs wist hij zelfs een suïcidale twintiger tot kalmte te manen. „Soms weten ze het zelf nog niet, maar uiteindelijk wil iedereen geholpen worden.’ Het NRC-artikel vind je hier. (wel inloggen)


5. Hoe kunnen teksten van overheidsorganisaties beter?

Dat vroegen Jeanet van de Korput (senior onderzoeker), Lalash Tahir (onderzoeker) en Kitty Jurrius (lector) aan burgers en professionals uit de gemeente Almere. De onderzoekers zijn verbonden aan Hogeschool Windesheim. 30 procent van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen van teksten van de overheid. ‘Dit zijn niet alleen mensen met lage taal- en digivaardigheden, maar ook mensen met dyslexie, een beperking, een niet-Nederlandse achtergrond of met een lager IQ. Geschreven boodschappen komen bij deze mensen vaak niet of maar gedeeltelijk over waardoor zij de brief naast zich neerleggen, wachten op hulp, de brief vergeten en te laat of niet in actie komen’, schrijven zij op Sociale Vraagstukken.

Dus: hoe kunnen die teksten beter? De onderzoekers delen veel voorbeelden in hun artikel. ‘Ontvangers van brieven in onzekere of lastige situaties door bijvoorbeeld overlijden, ziekte, problemen met de kinderen, schulden et cetera ervaren extra stress bij het lezen van een brief met een strenge en waarschuwende toon. Daarnaast ervaren burgers brieven als dreigend waarin al op de eerste pagina wordt gewezen op de mogelijkheid om bezwaar aan tekenen en waarin woorden als advocaat, rechtbank, clausule worden gebruikt. Daarvan blijven ze liever ver weg.

Een ander voorbeeld dat burgers deelden, was het ontbreken van een naam bovenaan een persoonlijke brief. In dat geval voelt de ontvanger zich niet direct aangesproken en beschouwt de brief daarom als minder belangrijk.’ Lees meer tips voor betere teksten van burgers en professionals in het artikel Duidelijke taal verbindt burger en overheid op Sociale Vraagstukken.

1 op de 3 15-jarige leerlingen in Nederland heeft onvoldoende leesvaardigheid, blijkt uit internationaal onderzoek dat begin december 2023 werd gepubliceerd. En ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone. Reden voor Zorg+Welzijn om een dossier te maken over laaggeletterdheid met als uitgangspunt: hoe kunnen sociaal werkers laaggeletterdheid beter signaleren en bespreken.

6. Inspectie en ggz maken afspraken over suïcidepreventie

Om het aantal suïcides in Nederland terug te dringen, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) afspraken gemaakt met 12 grote ggz-aanbieders. Zo komt er meer scholing voor medewerkers. De IGJ gaat erop letten dat medewerkers ook echt kunnen meedoen aan deze scholing. Een actueel veiligheids- of signaleringsplan hoort er ook in elke ggz-aanbieder te zijn. Over meer mogelijkheden voor het behandelen van mensen die worstelen met suïcidale gedachten en over het vastleggen van gegevens in dossiers zijn ook afspraken gemaakt. Lees meer over de afspraken over preventie van suïcide op de website van de IGJ.

Blijf op de hoogte van praktische tips en het laatste nieuws met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.